ΕΕ: «μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών για να βγούμε από την κρίση»

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η θέσπιση αυστηρότερων στόχων, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης,  για τη μείωση των εκπομπών ρύπων θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανόρθωση της ευρωπαϊκής οικονομίας μέχρι το 2020, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα του Ινστιτούτου του Πότσδαμ για την Κλιματική Αλλαγή, που συμπεραίνει ότι οι προσπάθειες για μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών θα επιταχύνουν την οικονομική ανάπτυξη αντί να την επιβραδύνουν, όπως φοβούνται οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 30% συγκριτικά με τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2020, θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην καινοτομία, αυξάνοντας παράλληλα τις επενδύσεις για μετάβαση σε οικονομίες χαμηλών εκπομπών.

«Η Ευρώπη μπορεί να αναζωογονήσει την οικονομία της καταπολεμώντας την κλιματική αλλαγή», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, εξηγώντας ότι η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 30% θα αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,6% σε ετήσια βάση, δημιουργώντας έξι εκατομμύρια θέσεις εργασίας και αυξάνοντας τις επενδύσεις από το 17% του ΑΕΠ στο 22%.

«Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το 2020, το ΑΕΠ της ΕΕ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 620 δισ. ευρώ», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Σύμφωνα με την έκθεση, πολλές χώρες κατάφεραν να ανακάμψουν από την παγκόσμια κρίση του 1929 αυξάνοντας τις επενδύσεις, ειδικά στον στρατιωτικό τομέα. Έτσι και τώρα, για να βγούμε από την οικονομική  κρίση του 2007 – 08 χρειάζονται επενδύσεις στην καθαρή ανάπτυξη.

Τέλος, στην έκθεση τονίζεται ότι η Γερμανία και η Βρετανία βρίσκονται σε σωστό δρόμο σε ό,τι αφορά τη μείωση των εκπομπών κατά 20% μέχρι το 2020, ωστόσο, πολλές ευρωπαϊκές χώρες ακόμα δεν έχουν καταφέρει να «ξεφορτωθούν» τα ορυκτά καύσιμα.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια