Η μεταμόρφωση του Πεδίου του Άρεως

3
58

Περιβάλλον-Ενέργεια- Οικολογία.

Το τοπίο δε θυμίζει σε τίποτα τον παλιό του εαυτό!

Το μεγαλύτερο και πιο ιστορικό πάρκο της Αθήνας, το Πεδίον του Άρεως ανακαινίστηκε και αναπλάστηκε, υπό τις οδηγίες του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη και τώρα αποτελεί έναν πνεύμονα πρασίνου, εφάμιλλο των μεγαλύτερων πάρκων του εξωτερικού, ανοιχτό και ασφαλές για όλους τους πολίτες!

Φυτεύτηκαν 1.200 δέντρα, 50.000 ανθόφυτα, 7.500 θάμνοι και 2.500 τριανταφυλλιές, ενώ προστέθηκαν 9 στρέμματα χλοοτάπητα και 8 στρέμματα με φυτά εδαφοκάλυψης.

Ξηλώθηκαν 22 650 τ. μ. ασφάλτου στις παλιές διαδρομές και στη θέση τους μπήκε χώμα. Επίσης τοποθετήθηκαν 8.800 τ. μ. μαρμαροκυβόλιθοι και 3.800τ.μ. γρανιτοκυβόλιθοι.

Στο πάρκο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη από αυτήν της υπόλοιπης πόλης! Μια πραγματική όαση δηλαδή!

«Επιτέλους ένα μέρος μες στην Αθήνα, όπου μπορείς να κάνεις τη βόλτα σου, αναπνέοντας καθαρό αέρα και βλέποντας πολύ πράσινο. Έλειπε αυτό από την πόλη», μας λέει ο Αντώνης Φραγκάκης, κάτοικος Αμπελοκήπων.

«Αρκεί να μη γίνει πάλι στέκι ναρκομανών και αλλοδαπών λερώνοντάς το πάλι και κάνοντάς το επικίνδυνο», επισημαίνει η κ. Στέλλα Βρεττού που πηγαίνει εκεί βόλτα το εγγόνι της.

Οι επισκέπτες μπορούν τώρα να απολαύσουν μεταξύ των άλλων τον κεντρικό πεζόδρομο με τα δύο υπερσύγχρονα συντριβάνια, τον Μινωικό Λαβύρινθο με τον βοτανικό Κήπο της Αττικής, τον Ροδώνα με τις πέργκολες και το σπειροειδές ποταμάκι, την υδάτινη διαδρομή με τα πλατάνια. Κάτω από το άγαλμα της Αθηνάς βλέπουμε τον κεντρικό Ελαιώνα, την Οδό των Ηρώων με τους Φοίνικες και τις προτομές των ηρώων του 1821, το μνημείο Ιερού Λόχου με τη μικρή ήσυχη πλατεία και τα λουλούδια, τον αναμορφωμένο χώρο αναψυχής μπροστά από το θέατρο Οικονομίδη.

Η ανάπλαση βασίστηκε στη λογική της διατήρησης της ιστορίας του Πάρκου αφού μέσα σε αυτό δεσπόζουν σημαντικά μνημεία και γλυπτά. Όλα καθαρίστηκαν με βάση τις προδιαγραφές του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πηγή Newsbomb

3 Σχόλια

 1. ….THE QUEST in………………………………………. «The see through Forest Park»

  Στίς 5 Μαρτίου του 2008 σε δισέλιδο άρθρο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» με τις φωτογραφίες των κ.Γεννηματά και Μπέη διαφημιζόταν «Η ημιτελής – δαπανηρή ΑΝΑΠΛΑΣΗ» του Πεδίου του Αρεως των ΑΘΗΝΩΝ, ως «Παράδεισος στις μακέτες» {τυχαίος ο τίτλος;;] και δηλωνόντουσαν οι 94.000 φυτεύσεις! ότι θα ολοκληρωθούν πρίν την άνοιξη του 2009!.
  Ακόμη, σε άλλο άρθρο στούς Ορίζοντες «ΤΑ ΝΕΑ» της 6/3/2008, αναφέρθηκαν οι επεμβάσεις, ως Ηπιες και με σεβασμό και έμφαση στό πράσινο.
  Σε άλλο άρθρο της εφημερίδας «FREE SUNDAY» της 24/10/10, δηλώθηκε, ότι πίσω απο τα «ονόματα με τις εργολαβίες», στόν αποκαλούμενο «Πράσινο ενεργειακό σχεδιασμό», απασχολήθηκε το «Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων $ Εφαρμογών». !

  Σήμερα εν έτη 2010-11 με ένα απλό μαθηματικό υπολογισμό αφαιρετικής και δεδομένου ότι «ιδίοις όμμασι» πραγματοποιήθηκαν, αποκλειστικά χωματουργικές-οικοδομικές εργασίες, εν «κρυπτώ & παραβύστω» εδώ και 3 έτη, {αρχείο διαχρ.ψηφ.φωτό}, Σφράγιση γής από ίχνη κτιριακών κελύφων & εγκαταστάσεων – ενταφιασμός δομικών υλικών, μαρμαροκυβολιθοστρώσεων, στά τουλάχιστον 60 δασικά στρέμματα, παρέα με τά 6.000 κυβικά μέτρα Beton-arme, ΛΟΓΙΚΑ θα πρέπει να αφαιρέσουμε από τα 230 στρέμμ.(συνολικής έκτασης του Π.Α), δηλαδή τά 230-60=170 στρέμμ…..»επιεικώς» και γρήγορα να τρέξουμε και να αναζητήσουμε :

  α) που τοποθετήθηκαν,εδώ και τώρα, πάλι ΛΟΓΙΚΑ, οι 94.000φυτ./170στρεμ. = 553 φυτεύσεις ανά στρέμμα, ως επικαλούνται!!!!!

  Και πάλι ΛΟΓΙΚΑ: 1 στρέμμα = με 1000 τετρ.μέτρα.

  Τουτέστιν ομιλούμε γιά περίπου, {1000/553}, χονδρικά 2 φυτεύσεις που να εμπεριέχουν και φύτευση δένδρου σέ κάθε…………………………….τετραγωνικό μέτρο!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΩΣ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ

  β ) που τοποθετήθηκαν, εδώ και τώρα. πάλι ΛΟΓΙΚΑ {ως επικαλούνται στα «ΝΕΑ της ΚΥΨΕΛΗΣ» και σε άλλα ΜΜΕ, ότι φυτεύθηκαν (50000+1200+7500+2500) = 63200 δένδρα,ανθόφυτα,θάμνοι, τριανταφυλλιές} ήτοι δηλαδή 63200/170στρεμμ = 372 φυτεύσεις ανά στρέμμα, ως επικαλούνται !!!

  Και πάλι ΛΟΓΙΚΑ 1 στρέμμα = 1000 τετρ.μέτρα.

  Τουτέστιν ομιλούμε για περίπου και για την (β) περίπτωση {1000/372 = 2,68}, χονδρικά 2.5 φυτέυσεις ανθόφυτων-δένδρων-τριανταφυλλιών , ανά τετραγωνικό μέτρο δασικής έκτασης.

  ΩΣ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ

  ΜΠΟΡΟΥΝ να μας ΤΑ ΥΠΟΔΕΊΞΟΥΝ ;;;;;; ? ;;;;;

  ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ περαιτέρω.

  http://kyameftopedioareos.blogspot.com

  http://expaganus.wordpress.com/2009/06/11/pedio-arews
  ΗΜΙΤΕΛΗΣ – ΚΑΚΟΤΕΧΝΗ «Περιβαλλοντικά & Βιοκλιματικά ατελής» – ΔΑΠΑΝΗΡΗ «ΑΝΑΠΛΑΣΗ «ΠΕΔΙΟΥ του ΑΡΕΩΣ των ΑΘΗΝΩΝ»:

  ΣΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΗΣ πρώην ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑΣ Αθηνών-Πειραιώς, νυν Περιφέρεια «ΤΟ Πεδίον του Αρεως ΞΑΝΑΓΕΝΝΙΕΤΑΙ» Νοε-Δεκ.2010.

  ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ:

  «Εφαρμόστηκαν περιβαλλοντικές προδιαγραφές που μειώνουν σημαντικά τη θερμοκρασία του χώρου».

  Και ενω …….»Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΕΙ»:

  100 Στρέμματα πρασίνου μπορούν να κατακρατούν 4 τόνους σκόνης ετησίως.
  Η βλάστηση αντανακλά περίπου το 1/4της προσπίπτουσας ακτινοβολίας μικρού μήκους. Από τα 3/4 που απορροφώνται, το μεγαλύτερο ποσοστό χρησιμοποιείται για την εξάτμιση του νερού από τα φύλλα, κι ένα μικρό ποσοστό ενέργειας ακτινοβολείται (μεγάλου μήκους κύματος υπέρυθρη ακτινοβολία).
  Αντίθετα τά δομικά υλικά «BETON «Οπλισμένο σκυρόδεμα -Μαρμαροκυβολιθοστρώσεις» ανακλούν μόλις το 1/10 της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ η υπόλοιπη μετατρέπεται σε θερμική, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία!!!!

  ………..THE QUEST..in………………………………………… «The see through Forest Park»

  http://kyameftopedioareos.blogspot.com

  Σε αποθηκευμένη σελίδα στό site http://www.ecofinder.gr σε άρθρο του ΟΙΚΟ -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.

  ΕΓΡΑΦΑΝ……………..το ΕΤΟΣ 2008!

  08-10-2008 | ΠΑΡΚΑ… Α-ΠΑΡΚΑ – Το 70% δεν προσφέρει στο κλίμα της πόλης.

  «Δεν φτάνει που στην Αθήνα δεν έχουμε πάρκα, αυτά που έχουμε κάθε άλλο παρά βοηθούν το κλίμα. Η μικρή έκταση αλλά και η τσιμεντοποίησή τους τα κάνουν συχνά να λειτουργούν ως θερμοσυσσωρευτές, που ανεβάζουν αντί να μειώνουν τη θερμοκρασία της πόλης.

  ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ: Πάρκο πρότυπο. «Εχει πυκνή πολυώροφη βλάστηση που δέν διακόπτεται από δομικά στοιχεία»
  εξηγεί η καθ. κ.Σερέλη.

  ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ:
  παράδειγμα προς αποφυγήν

  «Ενα από τα χειρότερα ως προς την απόδοσή τους στο περιβάλλον της πόλης, πάρκα, είναι το Πεδίον του Αρεως (που, ωστόσο, βρίσκεται σε φάση ανακατασκευής) καθώς διαθέτει δίκτυο πλακοστρωμένων «δρόμων» και η βλάστησή του είναι αραιή. Οι μετρήσεις του εργαστηρίου έδειξαν ότι εντός του πάρκου η θερμοκρασία ήταν η ίδια με αυτήν του γύρω δομημένου χώρου. Φαίνεται μάλιστα ότι αντί το πράσινο να επιδράσει στο αστικό περιβάλλον, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. «Τα δομικά υλικά κατά τη διάρκεια της ημέρας απορροφούν θερμότητα την οποία εκπέμπουν το βράδυ», εξηγεί η καθ. κ. Σερέλη-Χρονοπούλου. Ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για συμπαγές μπετόν σε αντίθεση με τα πορώδη υλικά. Οπως εξηγεί η κ. Σερέλη, για να αποδώσει το πράσινο πρέπει να είναι αρδευόμενο. Το ξηροφυτικό πράσινο χρειάζεται ειδικές συνθήκες για να βοηθήσει στην ατμόσφαιρα της πόλης. Για παράδειγμα, ο Λυκαβηττός προσφέρει καλύτερες συνθήκες και πιο χαμηλές θερμοκρασίες στις διπλανές περιοχές, αν και δεν έχει πυκνή βλάστηση ακριβώς γιατί πρόκειται για λόφο, οπότε το πράσινο βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από τα κτίρια της πόλης.»

  Πηγή: ΟΙΚΟ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Τάνια Γεωργιοπούλου.
  …………………………..

  «Τίποτα δεν είναι μη αναστρέψιμο. Ούτε καν το μπετόν»
  (Αλέξανδρος Τομπάζης)

  Ο Αλέξανδρος Τομπάζης μιλά αποκλειστικά στον Πέτρο Μπιρμπίλη
  Sun, 26/09/2010 – 15:17 – Mediasoup

  Δήλωση στόν δημοσιογράφο Πέτρο Μπιρμπίλη
  http://www.mediasoup.gr/

  …………………………….

  και μετά τις επίσημες δηλώσεις του καθ΄ύλην αρμόδιου Αρχ.μελετητή των ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ επεμβάσεων Α.Τομπάζη

  ΣΧΟΛΙΑ για νοήμονες

  ΚΑΤΟΠΙΝ 3 ΕΤΩΝ………περιφραγμένου αποκλεισμού & αποκλειστικά εκτελεσθέντων οικοδομικών εργασιών, ακόμη & εκτός διάρκεια συμβάσεως

  εν ετη 2011 ….ΔΙΕΡΩΤΩΜΕΘΑ…πρός τι η συγκεκριμένη δρομολογηθείσα εργοληπτική ΗΜΙΤΕΛΗΣ «ΑΝΑΠΛΑΣΗ»
  των 9,150-10.000.000 ευρώ ;;; ? ;;;
  400.000 ευρώ για αποκατάσταση φθορών στη πλ.Πρωτομαγιάς του Π.Α. ?!!!!

  ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ προς το Βέλτιστο – Βιώσιμο – Αειφόρο , σύμφωνα και με τις επιταγές της πράσινης ανάπτυξης ;;;;;; ? ;;;;;;;;;

  http://kyameftopedioareos.blogspot.com {επίσημα αγνοηθέντα έγγραφα-γνωματεύσεις δημοσίων υπηρεσιών, Ανεξ.Αρχών – νομικά στοιχεία δικαίου του περιβάλλοντος εν μέσω σχολίων & ψηφ. φωτό }

 2. «Ξηλώθηκαν 22 650 τ. μ. ασφάλτου στις παλιές διαδρομές και στη θέση τους μπήκε χώμα».
  …………….ΛΈΝΕ………………………..
  ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΛΗΘΕΙΕΣ $ ΟΙ ΨΕΥΤΙΕΣ…………………………………………………………………………………….ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !!!…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………http://kyameftopedioareos.blogspot.com

Comments are closed.