Άδειες έρευνας πετρελαίου έδωσε το Μαυροβούνιο

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου να παραχωρήσει άδειες για την εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον από αρκετές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και Aegean Energy.

Σύμφωνα με το Reuters, το Yπ. Οικονομίας του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος απέστειλαν, εκτός των δύο προαναφερόμενων ελληνικών σχημάτων, η ρωσική Gazprom Neft και η σερβική θυγατρική της NIS, η ρωσική εταιρία αερίου Novatek, η αμερικανική Hess Corporation και η ιταλική ENI.

Ενδιαφέρον εκδήλωσαν, ακόμη, η νορβηγική Statoil, η γαλλική Total, η ιταλική Edison, η κροατική INA, η ουγγρική MOL, η βρετανική Trajan Oil&Gas Services Ltd, η Geopartners Limited, η Sterling Energy Plc, η Premieroil, η Northern Petroleum Plc και η ουγγρική TDE Services.

Οι παραχωρήσεις θα δοθούν για περίοδο 30 ετών και περιλαμβάνουν περιοχές στα νότια των ακτών του Μαυρουβουνίου, στην Αδριατική Θάλασσα.

Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ έχουν παρουσία στο Μαυροβούνιο μέσω της θυγατρικής τους Jugopetrol Kotor.

«Σύμφωνα με σεισμικές έρευνες στο νότιο τμήμα της Αδριατικής, υπάρχουν αρκετές υποσχόμενες τοποθεσίες για πιθανά κοιτάσματα», τονίζεται στο σχετικό ανακοινωθέν.

Η εν λόγω θαλάσσια περιοχή έχει έκταση 4.000 τ.χλμ., ενώ το Μαυροβούνιο δεν διαθέτει σήμερα παραγωγή πετρελαίου. Παρ” όλα αυτά, φιλοδοξεί να καλύψει τις ανάγκες του στο μέλλον μέσω των κοιτασμάτων που θα ανακαλυφθούν.

Το 2010 η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ενέκρινε τη διεξαγωγή γεωλογικών ερευνών στην περιοχή και τον Δεκέμβριο ζήτησε από τις εταιρίες του κλάδου να υποβάλουν τις προσφορές τους ώστε να αποδοθούν άδειες ερευνών και εκμετάλλευσης.

Πηγή Πρώτο Θέμα

Σχόλια