Το Ισραήλ αναγνωρίζει την ελληνική ΑΟΖ πριν την Ελλάδα!

0
6
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Μετά την προ μηνός αναγνώριση της ελληνικής ΑΟΖ, το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα χάρτες στους οποίους αυτή απεικονίζεται και προσδιορίζεται ως συνέχεια της Κυπριακής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ έχει αναγνωρίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, τη στιγμή που η χώρα μας δεν το έχει ακόμη πράξει, εξαιτίας μιας διαφωνίας με την Τουρκία για την υφαλοκριπίδα στο Καστελόριζο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας reporter οι χάρτες περιγράφουν την πορεία που θα έχει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που θα παράγεται στο κοίτασμα Λεβιάθαν από την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy Ltd στην Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα.

Εντωμεταξύ, η Κυπριακή Βουλή κύρωσε ομόφωνα τη συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των δύο χωρών.

Η συμφωνία έχει ήδη κυρωθεί από το Ισραηλινό Κοινοβούλιο και προβλέπει αναθεώρηση του τριεθνούς σημείου ανάλογα με τις συμφωνίες, που θα πετύχει το Ισραήλ με το Λίβανο και την Αίγυπτο, οι οποίες δεν επηρεάζουν τις κυπριακές περιοχές.

Περιλαμβάνεται επίσης πρόνοια για τη διαδικασία επίλυσης διαφορών, που μπορεί να καταλήξει μέχρι και την επιδιαιτησία.

 

Σχόλια