Ημιυπαίθριοι: νέο χαράτσι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

1
14

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Πρόσθετο ζεστό  χρήμα για τους οικονομικά  ασθενείς Καλλικρατικούς δήμους, οσμίστηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών, «ξετινάζοντας» τους ιδιοκτήτες  ακινήτων που εντάχθηκαν στις  νέες ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους  χώρους.

Αφορμή είναι το νέο καπέλο που επιβάλλει ακόμη  και με αναδρομική ισχύ, αιφνιδιαστικά  και κόντρα στο πνεύμα της ρύθμισης Μπιρμπίλη το υπουργείο Εσωτερικών, προβλέποντας την υποχρέωση καταβολής  δημοτικών τελών (τέλη καθαριότητας, φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ανταποδοτικά τέλη) και Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για τα επιπλέον τετραγωνικά  που δηλώνονται και αφορούν κλειστούς  ημιυπαίθριους, πυλωτές ή υπόγεια.

Την σχετική εγκύκλιο που πιάνει στην «τσιμπίδα» της περί τις 480.000 ιδιοκτησίες που αντιστοιχούν σε περίπου 800.000 «τακτοποιημένους»  χώρους έστειλε χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος. Λίγες  μέρες πριν την επίσημη εκπνοή της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους  που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες  το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζεται  να παρατείνει πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση εμφανίζει πλήρη  σύγχυση και τακτικές μνημονίου  που άλλα υπόσχεται και άλλα κάνει.

Σύμφωνα με την νέα  εγκύκλιο:

1)Καθορίζονται τέλη  καθαριότητας, φόρος ηλεκτροδοτούμενων  χώρων, ανταποδοτικά τέλη με  βάση την συνολική επιφάνεια  των τετραγωνικών  που δηλώνονται. Σε πρόσφατη εγκύκλιο (28 Ιανουαρίου) το ΥΠΕΚΑ διευκρίνιζε ότι οι  χώροι αυτοί δεν θα υπόκειται  σε δημοτικά τέλη.

2)Επιβάλλεται τέλος  ακίνητης περιουσίας για τους  χώρους που άλλαξαν χρήση καθώς  η μετατροπή τους σε χώρους  κύριας χρήσης αυξάνει την  επιφάνεια του ακινήτου και  φορολογείται διαφορετικά. Το  ΤΑΠ επιβάλλεται από το χρόνο  έναρξης της ρύθμισης του ν.3843/2010 που τροποποιήθηκε στις 28 Απριλίου  του 2010 ή από την ημερομηνία  της μετατροπής της χρήσης.

3)Επιβάλλονται πρόστιμα  και αναδρομικά ανταποδοτικά  τέλη για τους χώρους που  εντάσσονται στο νόμο εφόσον  ο δήμος δεν συνυπολόγιζε το  εμβαδόν τους στην επιφάνεια  των στεγασμένων χώρων, όπως  προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Στην περίπτωση αυτή, οι πολίτες  θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά  τα ποσά για το ποσοστό των  χώρων που άλλαξαν χρήση αλλά  δεν είχαν δηλωθεί. Με απλά  λόγια όποιος τακτοποίησε τον  ημιυπαίθριό του και είχε αποκρύψει  το εμβαδόν του χώρου αυτού  στη συνολική επιφάνεια της  κατοικίας, με την ένταξη στην  ρύθμιση «αυτοκαρφώνεται». Τα νέα  τέλη θα υπολογίζονται με γνώμονα  το συντελεστή που ισχύει για  την προβλεπόμενη οικοδομική  άδεια και θα επιβάλλονται  τα πρόστιμα που προβλέπονται  για την ανακριβή δήλωση της  επιφάνειας.

4) Τα στοιχεία  των δηλώσεων των ακινήτων  που μπήκαν στην ρύθμιση του  ΥΠΕΚΑ, θα αναζητήσουν οι εφορείες  από τις υπηρεσίες πολεοδομίας  των δήμων προκειμένου να ελέγξουν  τα επιπλέον τετραγωνικά των  χώρων που «τακτοποιήθηκαν» με  βάσει τις οδηγίες της εγκυκλίου.

Πηγή Πρώτο Θέμα

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αίσχος!!!! Αίσχος!!!!! Αίσχος!!!!!!!
    Προσωπικά δεν με βλάπτει αυτό το νεό μέτρο, αλλά είναι απαράδεκτο! Ανάμεσα μας υπάρχει κόσμος που δεν είχε άλλη επιλογή από το να αγοράσει κλειστούς ημιυπαίθριους. Και είναι δυνατόν, να προτείνεται μία ρύθμιση για τακτοποίηση και κάποιοι να θεωρούν ότι πιάσανε τον ποντικό στη φάκα και να γελάνε εις βάρος μας!;;;;;

Comments are closed.