Τα πλαστικά απορρίμματα «πνίγουν» τους ωκεανούς

0
87

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Έκθεση του 2011 του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (PNUE), προειδοποιεί για τους ωκεανούς που απειλούνται με «ασφυξία», λόγω των εκατομμυρίων πλαστικών απορριμμάτων και φωσφορούχων αποβλήτων από γεωργικά λιπάσματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο διευθυντής  του PNUE, Άχιμ Στάινερ δήλωσε ότι «Το θέμα των πλαστικών απορριμμάτων και των φωσφορούχων αποβλήτων στις θάλασσες καθιστούν φανερή την άμεση ανάγκη για παγκόσμια μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, πιο αποτελεσματική σε ότι αφορά τους πόρους για μια διαρκή ανάπτυξη και για την αντιμετώπιση της φτώχειας».

«Μόνο για τις ΗΠΑ, το κόστος υπολογίζεται σε πάνω από δυο δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι ζημίες μπορεί να φθάνουν τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως», επισημαίνεται στην έκθεση.

«Οι ακριβείς ποσότητες των χερσαίων απορριμμάτων, αλλά και των απορριμμάτων φορτηγών πλοίων και αλιευτικών, τα οποία περιέχουν μικρομόρια πλαστικού, παραμένουν άγνωστες», τονίζεται στην έκθεση του PNUE.

Στη Βόρεια Αμερική και τη δυτική Ευρώπη, κάθε χρησιμοποιεί περίπου 100 κιλά πλαστικών ετησίως, ενώ υπολογίζεται ότι από το 2015 θα χρησιμοποιεί 140 κιλά πλαστικής ύλης ετησίως.

Οι ποσότητες αυτές στους πληθυσμούς της Ασίας είναι μικρότερες κατά δυο φορές.

Επίσης, το PNUE επισημαίνει ότι το ποσοστό ανακύκλωσης των υλικών αυτών για παραγωγή ενεργείας, δεν ξεπερνά το 25% σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στη Νορβηγία και την Ελβετία το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 80%.

Όσον αφορά την υγεία, υπάρχουν υποψίες ότι οι χημικοί αυτοί ρυπαντές καταλήγουν στη διατροφική αλυσίδα «παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τους κινδύνους που συνιστούν για την ανθρώπινη υγεία και το οικοσύστημα».

Παρά τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει πολλοί διεθνή οργανισμοί και ΜΚΟ για την προστασία των ωκεανών και των θαλασσίων οικοσυστημάτων, η μη εφαρμογή των αρχών που υπαγορεύουν, ευθύνεται για τη μη αλλαγή της κατάστασης.

Το PNUE καλεί βιομηχάνους και καταναλωτές να αλλάξουν τις συνήθειες τους για να μειωθεί η παραγωγή αποβλήτων.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια