«Εισβολέας» στα Μελίσσια

0
37

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ένα μικρό Κοάτι (Nasua nasua) «εισέβαλε» σ’ ένα σπίτι στα Μελίσσια, πασαλειμμένο με ξεραμένους ασβέστες. Το Κοάτι είναι ζώο της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, το οποίο όμως  δυστυχώς  πωλείται ως κατοικίδιο και εισάγεται νόμιμα στην Ελλάδα.

Είναι το δεύτερο Κοάτι που βρέθηκε μέσα σε λίγο καιρό. Το πρώτο, ενήλικο, είχε εντοπιστεί στη Θήβα και πολλοί νόμιζαν ότι επρόκειτο για ασβό.

Η μόδα της διατήρησης άγριων ζώων, έστω και προερχόμενων από αναπαραγωγή σε αιχμαλωσία, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα-και σ΄ αυτά τα ίδια αλλά και στα οικοσυστήματα στα οποία κάποια από αυτά εγκαθίστανται, ως φυγάδες ή επειδή οι ιδιοκτήτες τους τα εγκαταλείπουν κάποια στιγμή.

Ένα άγριο ζώο, πρόσφατα εξημερωμένο, δεν παύει ποτέ να είναι άγριο ζώο, θα αποδράσει στην πρώτη ευκαιρία και ή θα χάσει πολύ γρήγορα τη ζωή του από τους κινδύνους του ξενικού περιβάλλοντος.

Εκτός αυτού, υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στα οικοσυστήματα που εισάγεται,  όπως συνέβη με τις αμερικάνικες χελώνες (Τrachemys scripta), που σε κάποιες χώρες της Ευρώπης τείνουν να εκτοπίσουν τα ενδημικά είδη.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια