Αποτελέσματα ημερίδας για την κακοποίηση ζώων

0
24

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το προφίλ του δράστη, που κακοποιεί συστηματικά τα ζώα, σκιαγράφησε ο Απόστολος Περιστέρης, αστυνόμος β’, κτηνίατρος και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στην Γ.Α.Δ.Α., στην οποία εξειδικευμένοι επιστήμονες  έθιξαν το ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα της «Κακοποίησης και θανάτωσης ζώων συντροφιάς», που αποτελεί μια μεγάλη πληγή στη σύγχρονη – κατά τα άλλα – κοινωνία των Νεοελλήνων.

Στην ημερίδα, που συνδιοργάνωσε το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος της Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκαν επί τάπητος πολλά ζητήματα τα οποία συχνά και αρκετοί «αρμόδιοι» αποφεύγουν να αναφέρουν θεωρώντας τα είτε «δυσάρεστα» ή μικρότερης σημασίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα στο zougla.

Οι περισσότεροι εκ των επιστημόνων – καθένας μέσα από το γνωστικό του αντικείμενο – παρουσίασαν το ζήτημα από τη δική τους πλευρά (κτηνιατρική ιατροδικαστική, αντιμετώπιση από την Αστυνομία, εθελοντισμός και φιλοζωία, τοξικολογία των δηλητηρίων κ.ά.) και τόνισαν τη σημασία και την ηθική υποχρέωση που έχουμε, ως «ανώτερο είδος», να προστατεύουμε τα ζώα.

Τα δικαιώματα ανθρώπων και ζώων, όπως επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές, είναι ηθική κατάκτηση του ανθρώπινου πολιτισμού. «Οδεύουν παράλληλα και έχουν κοινή ρίζα σε παγκόσμιο επίπεδο».

Όπως τόνισε ο κ. Περιστέρης: «Οι βίαιες πράξεις σε βάρος των ζώων έχουν αναγνωριστεί ως ενδείξεις επικίνδυνης ψυχοπάθειας, που σπάνια περιορίζεται σ’ αυτά. Οι κοινωνιολόγοι, οι νομοθέτες και τα δικαστήρια διαθέτουν αρκετά στοιχεία, που συνδέουν τις πράξεις βίας προς τα ζώα με αντίστοιχες συμπεριφορές με ανθρώπινα θύματα.

Σύμφωνα με το FBI – καθώς στις Η.Π.Α. υπάρχουν στατιστικά στοιχεία και γίνονται ανάλογες μελέτες – ιστορικό βίας προς τα ζώα έχουν οι περισσότεροι βιαστές και οι δολοφόνοι κατ’ εξακολούθηση».

Όπως τονίστηκε η φριχτή συμπεριφορά που επιφυλάσσουμε στα υπόλοιπα είδη του ζωικού βασιλείου εκθέτει διεθνώς την Ελλάδα και μας κατατάσσει μεταξύ των χωρών που αποτελούν τόπο μαρτυρίου για τα ζώα, είτε αυτά είναι αδέσποτα, είτε είναι ιδιόκτητα, είτε είναι παραγωγικά, είτε ανήκουν στην άγρια πανίδα. Οι υποθέσεις που φτάνουν τελικά στο δικαστήριο είναι ελάχιστες σε σχέση με το ποσοστό των συμβάντων.

Όπως τόνισε ο Δημήτρης Τόντης, αναπληρωτής καθηγητής, και διευθυντής του Εργαστηρίου της Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος της Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «οι φόλες ως η συνηθέστερη (αλλά όχι η μοναδική μέθοδος εξόντωσης των αδέσποτων και μη κατοικιδίων), θερίζουν καθημερινά δεκάδες ζώα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι έχουν εύκολη πρόσβαση σε πολύ ισχυρά δηλητήρια. Από φυτώρια και φαρμακεία μπορούν να βρουν θανατηφόρες ουσίες για κάθε χρήση».

Σύμφωνα με τον κ. Τόντη «δυστυχώς η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και μεταξύ των χωρών που έχουν τα περισσότερα ζώα – θύματα τροχαίων στους δρόμους της».

Στο πλαίσιο της ημερίδας τονίστηκε και ο πολύ σημαντικός ρόλος που παίζει η Αστυνομία προκειμένου να συγκεντρώνει και να καταγράφει τα στοιχεία – που χρειάζονται οι κτηνίατροι ώστε να καταλήγουν σε πόρισμα – και τελικά να οδηγούνται ενώπιον των δικαστών οι δράστες.

Ο κ. Τόντης αναφέρθηκε σε αυτό αλλά και στη σημασία της κτηνιατρικής ιατροδικαστικής, καθώς μόνο αυτή προσφέρει στη Δικαιοσύνη αδιάσειστα στοιχεία.

Άλλωστε στις μέρες μας, όπως επισήμανε, καθένας μπορεί να τραβήξει πολύ εύκολα φωτογραφίες προκειμένου τα αποδειχτικά στοιχεία να μην χαθούν και για να μην υπάρχουν αλλοιώσεις.

Όπως τόνισε η Αναστασία Μπομπολάκη, νομικός, εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 108 Ζωοφιλικών Σωματείων, και πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ»: «Μόνο όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα τα αστυνομικά όργανα αντιμετωπίζουν τις καταγγελίες με τη δέουσα σοβαρότητα, χωρίς να χλευάζουν – χαρακτηρίζοντας ως γραφικούς – τους πολίτες, που σπεύδουν να καταγγείλουν τα εγκλήματα, τα οποία υφίστανται τα ζώα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η κατάσταση αλλάζει αλλά με αργούς ρυθμούς και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Μας δίνει κουράγιο το γεγονός π.χ. όπως μας διαβεβαίωσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιλένα Αποστολάκη, ότι θα απαγορευθεί τελικά στα τσίρκο, που χρησιμοποιούν ζώα, η είσοδος τους στην Ελλάδα!

Όμως απαιτείται να αλλάξει ο τρόπος που χορηγούνται τα φυτοφάρμακα στους αγρότες και στον κάθε ιδιώτη, καθώς αυτά χρησιμοποιούν οι εγκληματίες, που θέλουν να λέγονται άνθρωποι, για να δηλητηριάζουν αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα».

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει εκδώσει (τον Αύγουστο του 2010 και τον Ιανουάριο του 2011) εγκύκλιες διαταγές, προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες περιλαμβάνουν κατευθύνσεις για την αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού των θεμάτων αυτών, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και τις φιλοζωικές οργανώσεις.

Πηγή Ζούγκλα

econews


Σχόλια