Κίνα: μολυσμένο με τοξικά μέταλλα το 10% του ρυζιού

0
19

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του κινέζικου Τύπου, η συγκομιδή ρυζιού στην Κίνα είναι μολυσμένη με βαριά τοξικά μέταλλα σε ποσοστό μέχρι και 10%, ως συνέπεια της γρήγορης βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», το ρύζι αποτελεί βασική τροφή στην Κίνα, η οποία παράγει 200 εκατ. τόνους ρυζιού ετησίως.

Τεράστιες ποσότητες ρυζιού μολύνονται για χρόνια από μέταλλα όπως το κάδμιο, ωστόσο τίποτα δεν έχει γίνει για να προειδοποιηθεί ο πληθυσμός για τους κινδύνους, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό «Νέος Αιώνας», το οποίο βασίζεται σε επιστημονικές μελέτες που ξεκίνησαν το 2007.

Το ρύζι σε σύγκριση με τα άλλα δημητριακά απορροφάει περισσότερο κάδμιο, το οποίο έχει ανιχνευτεί στο νερό άρδευσης των ορυζώνων, μαζί με άλλα μέταλλα όπως μόλυβδο και χαλκό.

Όπως αναφέρει το περιοδικό «Τα βαρέα αυτά μέταλλα είναι τοξικά και μολύνουν την ατμόσφαιρα και τον υδροφόρο ορίζοντα, σε μεγάλο μέρος της κινέζικης επικράτειας.

Πρόκειται για μια μόλυνση ολόκληρης της τροφικής αλυσίδας, που συμβαίνει εδώ και χρόνια. Οι μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν το 10% του κινέζικου ρυζιού περιέχει ποσότητες καδμίου πάνω από το επιτρεπτό όριο».

Ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στις αναλύσεις, ο Παν Τζενσίνγκ, βεβαίωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι στις περιοχές με όξινα εδάφη, γνωστά για υψηλά επίπεδα μόλυνσης, το 60% της παραγωγής ρυζιού περιείχε κάδμιο πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Το κάδμιο είναι μια τοξική και καρκινογόνος ουσία, η οποία συσσωρεύεται στο  σώμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, κυρίως στα νεφρά, τα κόκκαλα και το συκώτι.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια