Τουρκικό ρεύμα στα νησιά του Αιγαίου – Tι λέει η κυβέρνηση (upd)

0
40
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Ηλεκτρικό ρεύμα στα ελληνικά νησιά θα μπορεί να προμηθεύει η Τουρκία στην περίπτωση που υλοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», με μια απλή αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τουρκικοί όμιλοι θα μπορούν να ζητούν άδεια λειτουργίας για να ανοίξουν τον διακόπτη για τουρκικό ρεύμα στα νησιά μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι θα μπορούν να διαθέτουν ρεύμα σε ακριτικά νησιά όπως η Χίος, η Σάμος, η Κως ή το Καστελόριζο.

Όπως αναφέρεται, το ζήτημα δεν είναι καινούργιο, καθώς τον περασμένο Μάιο ο Ταγίπ Ερντογάν είχε θέσει το θέμα ηλεκτροδότησης των ελληνικών νησιών που βρίσκονται κοντά στη Μ. Ασία από τούρκικες εταιρίες αλλά η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη είχε αρνηθεί.

Φαίνεται ωστόσο πως η άρνηση της κας Μπιρμπίλη είναι άνευ αντικρύσματος μπροστά στις απαιτήσεις των δανειστών μας.

–Τι δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα ηλεκτροδότησης των ελληνικών νησιών από τουρκικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ.Πεταλωτής, απάντησε: «Είναι δεδομένο ότι το ρεύμα στα νησιά παρέχεται από σταθμούς της ΔΕΗ, υπάρχει ωστόσο διαβούλευση για έναν κώδικα προμήθειας από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες όμως είναι δεδομένο ότι το ρεύμα που θα παίρνουν θα είναι και πάλι από ρεύμα της ΔΕΗ»

Ο κ.Πεταλωτής επεσήμανε ότι την απελευθέρωση ενέργειας δεν την ζητά η τρόικα, αλλά είναι ένα ζήτημα που μας αφορά ως χώρα και τόνισε ότι γι” αυτό γίνονται και πολύ προσεκτικά βήματα. «Άλλο αν τίθεται ως ζήτημα εξόδου από την κρίση» πρόσθεσε.

Σχόλια