«Πράσινο Θερμοκήπιο» προωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας

0
633

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην προώθηση του πρώτου πιλοτικού «Πράσινου Μεσογειακού Θερμοκηπίου», εξέφρασε ο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τρικάλων Β. Γιαγιάκο και στον Διευθυντή του ΚΕΤΑ Θεσσαλίας, Γ. Κολοβό, κατά τη συνάντησή τους στην Περιφέρεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κόσμος» Λάρισας, ο κ. Αγοραστός δήλωσε ότι «Η ιδέα είναι καινοτόμος και πιστεύουμε ότι μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην τοπική αγροτική οικονομία. Θεωρούμε ότι το έργο μπορεί να υλοποιηθεί και σταδιακά να επεκταθεί μέσω της δύναμης του παραδείγματος».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων ανέφερε ότι βασικοί στόχοι του έργου είναι:

-η προστασία του περιβάλλοντος (χρήση φιλοπεριβαλλοντικών γεωργικών πρακτικών),

– η εξοικονόμηση ενέργειας (χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας),

-η ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων,

-η βελτίωση του εισοδήματος και του τρόπου ζωής των κατοίκων αγροτικών περιοχών (αειφόρος ανάπτυξη αγροτικών περιοχών).

Υπολογίζεται πως περίπου 3 kg  CO2 εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα για κάθε λίτρο καυσίμου που χρησιμοποιείται για την συμβατική θέρμανση θερμοκηπίων.

Η θέρμανση του θερμοκηπίου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (βιομάζα + αντλίες θερμότητας) αναμένεται να οδηγήσει σε:

-Δραστική Μείωση των εκπομπών αερίων ρυπαντών

-Δημιουργία νέων, μόνιμων, θέσεων εργασίας

-Εξοικονόμηση σημαντικών πόρων από την εισαγωγή συμβατικών καυσίμων

Ο κ. Βασίλης Γιαγιάκος ανέφερε ότι «Η λειτουργία του πράσινου πιλοτικού θερμοκηπίου και η υιοθέτησή του σε ευρεία κλίμακα, ως επιτυχημένη επιχειρηματική πρακτική στην Ελλάδα, έχει ως κύριο στόχο την τόνωση του ενδιαφέροντος για την εξάπλωση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην περιοχή της Θεσσαλίας κατ αρχήν, η οποία και αποτελεί την καρδιά της ελληνικής γεωργίας σε αντικατάσταση των παραδοσιακών θερμοκηπιακών καλλιεργειών οι οποίες οικονομικά είναι μη βιώσιμες».

Επίσης, επισήμανε τι για την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου το Επιμελητήριο Τρικάλων έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη και ενεργό εμπλοκή και συμμετοχή των:

Γεωπονικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ)

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Wageningen University, Department of Plant Sciences, Horticultural Supply Chains Ολλανδίας.

Παράλληλα, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του θερμοκηπίου και των συστημάτων θέρμανσης, θα ξεκινήσει σειρά σεμιναρίων για εκπαίδευση γεωπόνων, γεωργικών μηχανικών, αλλά και νέων υποψήφιων καλλιεργητών θερμοκηπίων, σε θέματα νέων τεχνολογιών των θερμοκηπίων και νέων τεχνικών και μεθόδων καλλιέργειας στο θερμοκήπιο.


Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια