Ισπανία: ακτιβιστές της Greenpeace αναρριχηθηκαν σε πυρηνικό σταθμό

0
14

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ακτιβιστές της Greenpeace σκαρφάλωσαν την Τρίτη στον πυρηνικό σταθμό Cofrentes στην Ισπανία, ζητώντας από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή να απορρίψει το αίτημα για ανανέωση της άδειας λειτουργίας του σταθμού, που λήγει τον επόμενο μήνα.

Όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο Πυρηνικής Ασφάλειας (CSN), ο σταθμός Cofrentes, ισχύος 1,000 megawatt, σήμανε συναγερμό όταν οι 14 ακτιβιστές «τρύπωσαν» από τον φράχτη περιμετρικά του εργοστασίου, ωστόσο συνέχισε κανονικά τη λειτουργία του.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση, τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να στηρίξουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει προοπτική για δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, και να ξεχάσουν την πυρηνική ενέργεια που δεν είναι μόνο βρώμικη και επικίνδυνη, αλλά δημιουργεί σχετικά λίγες θέσεις εργασίας», επισημαίνει η Greenpeace σε ανακοίνωσή της.

Η άδεια λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού Cofrentes λήγει στις 20 Μαρτίου και το Συμβούλιο Πυρηνικής Ασφάλειας αναμένεται να αποφασίσει αν ο σταθμός είναι ασφαλής ώστε να λειτουργήσει άλλα δέκα χρόνια.

Ο σταθμός Cofrentes ανήκει στην Iberdrola, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικού ρεύματος στην Ισπανία.

Σημειώνεται ότι η απόφαση θα είναι δεσμευτική μόνο αν και το Συμβούλιο Πυρηνικής Ασφάλειας αποφασίσει ότι ο σταθμός πρέπει να κλείσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η τελική απόφαση θα ληφθεί από υπουργείο Βιομηχανίας της Ισπανίας.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια