Φυσικό αέριο: η Gazprom σχεδιάζει 15% αύξηση τιμών για την Ευρώπη

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

«Παράθυρο» για νέες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου και στην Ελλάδα, τους επόμενους μήνες, ανοίγει η αναπροσαρμογή των τιμών πώλησης αερίου προς την Ευρώπη κατά 15% από τη ρωσική Gazprom, η οποία επικαλείται την άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η Gazprom ανακοίνωσε ότι η μέση τιμή πώλησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που καταλήγουν στις ευρωπαϊκές αγορές φέτος θα κυμανθεί στα 352 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, έναντι 306 δολαρίων πέρυσι, ενώ οι εξαγωγές της θα αυξηθούν στα 152 δις κ.μ. έναντι 139 δις κ.μ. το 2010.

Οι αναμενόμενες αυξήσεις οφείλονται στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου με την οποία είναι συνδεδεμένη η τιμή του αερίου, ακολουθώντας με χρονική διαφορά 6-9 μηνών, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η τιμή αυτή δεν αφορά τους οικιακούς ή εμπορικούς καταναλωτές, αλλά είναι η χονδρική με την οποία εισάγουν το καύσιμο τα κράτη και οι προμηθευτές.

Επίσης, στις τελικές τιμές συνυπολογίζονται οι υπηρεσίες διανομής και μεταφοράς αερίου και οι φόροι, που πολλαπλασιάζουν την τιμή καταναλωτή, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

Τα 2/3 του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί είναι ρωσικής προέλευσης.

Πηγές της ΔΕΠΑ, η οποία έχει συμβόλαιο με τη Gazprom για προμήθεια 2,8 δις κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως μέχρι το 2016, δήλωσαν στην εφημερίδα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία νύξη εκ μέρους της ρωσικής εταιρείας για αυξήσεις στις τιμές.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν συζητήσεις ακόμη και για μείωση της τιμής, δεδομένης της μεγάλης υποχώρησης που παρουσίαζαν οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου, σε βαθμό που είχε φτάσει να πωλείται έως και 30% χαμηλότερα, με αποτέλεσμα η ΔΕΠΑ να χάνει πελάτες από ανεξάρτητους εισαγωγείς.

Δεν αποκλείεται φυσικά το ενδεχόμενο αντί για μείωση να υπάρξει αύξηση τιμών, δεδομένου του καλπασμού των διεθνών τιμών πετρελαίου.

Περίπου 200.000 καταναλωτές φυσικού αερίου στην Αττική πληρώνουν ακριβότερα φέτος το αέριο, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 13% και των αναπροσαρμογών κατά 1,2% που έκανε η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής στις χρεώσεις των παγίων.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια