Πρόστιμο 9,5 δις δολαρίων στη Chevron για περιβαλλοντική ρύπανση

0
10

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η αμερικανική εταιρεία Chevron καταδικάστηκε από δικαστή του Ισημερινού να καταβάλλει αποζημίωση 8 δις δολαρίων για περιβαλλοντική ρύπανση που προκάλεσε μεταξύ του 1964 και του 1990 η Texaco, την οποία εξαγόρασε η πετρελαϊκή εταιρεία το 2001.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» μαζί με τις επιδιορθώσεις που θα γίνουν το κόστος της αποζημίωσης ανέρχεται στα 9,5 δις δολάρια.

H Texaco καταδικάστηκε επειδή «ξεφορτώθηκε» δισεκατομμύρια γαλόνια τοξικών υλικών σε λάκκους και ποτάμια του Αμαζονίου.

Οι κατηγορίες ήταν για καταστροφή σοδειών, θανάτωση ζώων σε  πολλές φάρμες και αύξηση του ποσοστού εμφάνισης καρκίνου στους κατοίκους της περιοχής.

Ο δικηγόρος των εναγόντων Πάμπλο Φαγιάρντο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «Ο δικαστής καταδίκασε την Chevron να καταβάλει περισσότερα από οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια για περιβαλλοντικές ζημίες».

Επίσης, επισήμανε πως πρόκειται για θρίαμβο της δικαιοσύνης κατά τη οικονομικής ισχύος και των εγκλημάτων της Chevron.

Στη συνέχεια, ο κ. Φαγιάρντο τόνισε πως θα εφεσιβάλουν την απόφαση γιατί θεωρούν πως οι ποινές δεν επαρκούν για τις ζημιές που προκάλεσε η πετρελαϊκή εταιρεία.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας για τη Λατινική Αμερική Τζέιμς Κρεγκ επιβεβαίωσε την καταδικαστική απόφαση και δήλωσε ότι «θα ασκήσουμε έφεση».

Η εταιρεία σε ανακοίνωση της χαρακτήρισε την εν λόγω απόφαση «παράνομη και μη εφαρμόσιμη», επισημαίνοντας ότι είναι αποτέλεσμα «απάτης».

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια