«Θωράκιση» του Παγασητικού από την ανεξέλεγκτη ρύπανση

0
262

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολόγια.

Το έργο δικτύου αποχέτευσης και αναβάθμισης των βιολογικών καθαρισμών της χερσαίας Μαγνησίας αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 6 χρόνια, προκειμένου να θωρακιστεί ο Παγασητικός από τη διάθεση αστικών λυμάτων, από τους οικισμούς που καλύπτουν όλο το θαλάσσιο μέτωπο στον κόλπο, από το Αχίλλειο μέχρι και το Τρίκερι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία», τα παραπάνω προκύπτουν από τη διαβεβαίωση που έδωσε ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, αρμόδιος για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης Ανδρέας Ανδρεαδάκης, προς τους δημάρχους Βόλου Π. Σκοτινιώτη και Αλμυρού Ευ. Χατζηκυριάκο.

Το συγκεκριμένο έργο θα ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το ΕΠΕΕΡΡΑ.

Ο κ. Σκοτινιώτης δήλωσε ότι «είχαμε μια πολύ σημαντική εξέλιξη, νομίζω, για τη θωράκιση του Παγασητικού από τη διάθεση αστικών λυμάτων από τους οικισμούς που καλύπτουν όλο το θαλάσσιο μέτωπο στον Παγασητικό, δηλαδή από το Αχίλλειο μέχρι και το Τρίκερι.

Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση και τις σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, αρμόδιος για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης Ανδρέας Ανδρεαδάκης και είναι καρπός μιας υποδειγματικής συνεργασίας, μεταξύ των δημάρχων Βόλου, Αλμυρού και Νοτίου Πηλίου, της ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας Πόπης Γερακούδη και των βουλευτών Κώστα Καρτάλη, που ήταν παρών και Ροδούλας Ζήση, που βρισκόταν στο εξωτερικό για κοινοβουλευτική υποχρέωση.

Το επιχείρημα στο οποίο «πατάει» όλη αυτή η προσπάθεια, είναι η ΚΥΑ του 2001, που αφορά το ειδικό πρόγραμμα μείωσης της ρύπανσης στο νερό του Παγασητικού, η οποία απόφαση ήταν καρπός ενός ειδικού ερευνητικού προγράμματος που είχε κάνει τότε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, στη διάρκεια της δικής μου θητείας, που κατέληξε στην έκδοση της ΚΥΑ, που μας επιτρέπει να βάλουμε τον Παγασητικό σε ένα ειδικό πρόγραμμα για τη θωράκισή του από ανεξέλεγκτες πηγές ρύπανσης και ιδιαίτερα από τα αστικά λύματα».

Σε ότι αφορά το Δήμο Βόλου, ο κ. Σκοτινιώτης διευκρίνισε ότι «Μιλάμε για όλο το θαλάσσιο μέτωπο από τη Ν. Αγχίαλο μέχρι το Μαλάκι, ένα μέτωπο που φθάνει περίπου τα 60 χλμ. Εκτός από τα έργα που έχουν ήδη εκτελεστεί, μιλάμε για 12 ή 13 υποέργα, τα οποία προϋπολογίζονται σε περίπου 45 εκ. ευρώ».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αλμυρού Ευ. Χατζηκυριάκος τόνισε ότι «ο Παγασητικός μας ενώνει» και επισήμανε ότι και στο μέλλον θα πρέπει να κατατίθενται κοινές προτάσεις προς όφελος της Μαγνησίας.

Ο κ. Χατζηκυριάκος αναφερόμενος στο Δήμο είπε ότι διαθέτει ωριμότητα μελετών που αφορούν :Τις Τοπικές Κοινότητες Πλατάνου και Κροκίου, τη Δημοτική Κοινότητα Σούρπης, τις Τοπικές Κοινότητες Αμαλιάπολης και Αγίας Τριάδας και της Τοπικής Κοινότητας Πτελεού.

Παράλληλα, αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη αποχέτευσης που αφορά την Τοπική Κοινότητα Αχιλλείου και την επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού της Τοπικής Κοινότητας των Αγίων Θεοδώρων.

«Συνεπώς, ο Δήμος Αλμυρού στο πλαίσιο της σύσκεψης παρουσίασε στον Ειδικό Γραμματέα μία συγκροτημένη πρόταση, γεγονός που ανοίγει πλέον το δρόμο για την ένταξη των οικισμών του Δήμου μας στο συγκεκριμένο Μέτρο στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» τόνισε ο κ. Χατζηκυριάκος.

«Η συγκεκριμένη Δράση έχει προϋπολογισμό 20 εκ. ευρώ και αφορά μία ολοκληρωμένη παρέμβαση σε όλη τη λεκάνη του Παγασητικού Κόλπου με στόχο την αναβάθμιση, την επέκταση, την κατασκευή και την επεξεργασία λυμάτων, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα και σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων, αλλά και στους παραλιακούς οικισμούς του Δήμου μας να αποκτήσουν επιτέλους σύγχρονες εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού με πολλαπλά οφέλη για περίπου 10.000 Δημότες μας.

Ως Δημοτική Αρχή, δεσμεύομαι επιπλέον το επόμενο χρονικό διάστημα, να αναλάβω πρωτοβουλία δρομολόγησης εκείνων των εξελίξεων που θα επιτρέψουν την ένταξη στη συγκεκριμένη Δράση και του αποχετευτικού συστήματος του Πολιτικού Αεροδρομίου της περιοχής που όπως γνωρίζετε αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα στον τομέα αυτό.

Αναμφίβολα, ξεκινά μία περίοδος εντατικοποίησης των ρυθμών των Υπηρεσιών του Δήμου μας, ώστε περί τα τέλη Μαρτίου να υποβάλλουμε την ολοκληρωμένη πρότασή μας στο Υπουργείο και να δρομολογήσουμε ένα έργο πνοής που θα αποτελέσει σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια