Κινητά τηλέφωνα καταγράφουν τη ρύπανση

0
26

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στον ατομικό μας μετρητή ρύπανσης της ατμόσφαιρας θα μπορούσε να μετατραπεί το κινητό μας τηλέφωνο, δίνοντας πληροφορίες για την ποιότητα του αέρα, την υγρασία ή το θόρυβο.

«Οι πολίτες είναι οι αισθητήρες», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Καρατζάς, επίκουρος καθηγητής του ενεργειακού τομέα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, εξηγώντας ότι η ποιότητα του περιβάλλοντος παρακολουθείται από σταθμούς, διάσπαρτους στην πόλη, οι οποίοι ωστόσο είναι στατικοί.

«Εκείνο που θα μας ενδιάφερε, όμως, να δούμε είναι την περιβαλλοντική επιβάρυνση, τη φόρτιση που λαμβάνουμε καθώς παίρνουμε, για παράδειγμα, το λεωφορείο να πάμε στη δουλειά μας ή αν έχουμε ένα παιδί ασθματικό, θα θέλαμε να γνωρίζουμε την ποιότητα του αέρα στο σχολείο που πηγαίνει» λέει ο κ. Καρατζάς.

«Προκειμένου, λοιπόν, να γνωρίζουμε, ανά πάσα στιγμή, την κατάσταση του περιβάλλοντος όπου βρισκόμαστε θα πρέπει να υπάρχουν αισθητήρες παντού, κάτι που δεν γίνεται. Αλλά αυτό που έχουμε πλέον όλοι μας είναι ένα κινητό τηλέφωνο, τα οποίο έχει αισθητήρες για μέτρηση της θερμοκρασίας ή GPS».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο κ. Καρατζάς υποστηρίζει ότι αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα κινητά τηλέφωνα ευρύτερα ως αισθητήρες, θα αναδύονταν ένα σύμπαν εξατομικευμένων πληροφοριών και παράλληλα θα γίνονταν καταγραφή και ομαδοποίηση όσων ανθρώπων έχουν τις ίδιες συνήθειες και τον ίδιο ρυθμό ζωής.

Οι πολίτες έτσι, εκτιμά ο κ. Καρατζάς, μετατρέπονται από «παθητικοί αποδέκτες» σε συνδιαμορφωτές περιβαλλοντικών πολιτικών, αφού στόχος της συγκεκριμένης εφαρμογής, «δεν είναι να γίνει ένα σύστημα Μεγάλου Αδελφού, αλλά να δώσει στον πολίτη τη δυνατότητα να κατανοήσει ότι είναι συνυπεύθυνος για την κατάσταση του περιβάλλοντος».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ήδη, η ομάδα εφαρμογών συστημάτων πληροφορικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, με τη χρήση δύο αισθητήρων από το Πολυτεχνείο του Τορίνο, εκπονεί ένα μίνι πρότζεκτ για τη δημιουργία προφίλ μετακινούμενων πολιτών.

Συγκεκριμένα, οι αισθητήρες μεταδίδουν πληροφορίες σε κινητά τηλέφωνα της ομάδας, οι οποίες αφορούν στην τρέχουσα θερμοκρασία, υγρασία και ατμοσφαιρική πίεση.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια