Απαγόρευση εμπορίου προϊόντων φώκιας: προσφυγή Καναδά εναντίον ΕΕ

0
33

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) προσέφυγε την  Παρασκευή ο Καναδάς ζητώντας τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την επίλυση της διαφοράς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με την απαγόρευση που έχει επιβάλλει στο εμπόριο προϊόντων φώκιας εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Ευρωπαϊκή Ένωση έκλεισε τα σύνορά της στα προϊόντα φώκιας, όταν το Γενικό Δικαστήριο γνωμοδότησε υπέρ της επιβολής απαγόρευσης, αν και η δικαστική διαμάχη με τον Καναδά δεν είχε τελειώσει.

«Με την προσφυγή μας στον ΠΟΕ στηρίζουμε τους χιλιάδες Καναδούς στις παράκτιες και βορειότερες περιοχές, οι οποίοι ζουν τις οικογένειές τους από το εμπόριο προϊόντων φώκιας», τόνισε η υπουργός Αλιείας του Καναδά, Gail Shea.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι η προσφυγή στον ΠΟΕ δεν θα υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά.

«Και οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει το θέμα να μην λυθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου», τόνισε η κ. Shea, προσθέτοντας ότι για το θέμα θα επιληφθεί το όργανο επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΕΕ για το Εμπόριο, John Clancy, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει δυναμικά την απαγόρευση εμπορίου προϊόντων φώκιας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η σχετική νομοθεσία θεσπίστηκε για να διασφαλίσει ότι η ΕΕ σέβεται όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, λαμβάνοντας υπ’ όψη και τις επιφυλάξεις των Ευρωπαίων πολιτών για το κυνήγι και τα προϊόντα φώκιας», επισήμανε ο κ. Clancy.

Συνήθως η επιτροπή εμπειρογνωμόνων παραδίδει το πόρισμά της σε 12 με 18 μήνες. Το αίτημα για σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων πραγματοποιήθηκε μετά την αποτυχία των διμερών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του προβλήματος.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια