Γιγάντιο υδροηλεκτρικό φράγμα στον Αμαζόνιο – διαδηλώνουν οι Ιθαγενείς

0
168

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Εκατοντάδες ιθαγενείς διαδήλωσαν στη Μπραζίλια, την πρωτεύουσα της Βραζιλίας, διαμαρτυρόμενοι για την κατασκευή του γιγάντιου υδροηλεκτρικού φράγματος Belo Monte στον Αμαζόνιο.

Ο αρχηγός τους μάλιστα παρέδωσε και σχετική επιστολή διαμαρτυρίας την οποία υπέγραψαν  περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι, ζητώντας να σταματήσει το έργο, προϋπολογισμού 10 δισ. δολαρίων.

Στο πλευρό των ιθαγενών τάσσονται και πολλοί περιβαλλοντολόγοι που επισημαίνουν ότι το υδροηλεκτρικό φράγμα στη λεκάνη απορροής του Αμαζονίου θα βλάψει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Ενέργειας της Βραζιλίας, Edison Lobao, ανακοίνωσε ότι η κατασκευή του φράγματος θα ξεκινήσει σύντομα και διαβεβαίωσε ότι οι αυτόχθονες που θα «πληγούν» από το έργο θα αποζημιωθούν και θα μετεγκατασταθούν σε άλλες περιοχές.

«Δεν θέλουμε το φράγμα του Belo Monte γιατί θα καταστρέψει τους ποταμούς μας, τη φύση μας και τον τρόπο που ζούμε», δήλωσε ο Raoni, ο αρχηγός των ιθαγενών.

Αρχηγός μια άλλης φυλής ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στους αυτόχθονες αρκετές πληροφορίες σχετικά με το έργο.

«Αν μας διώξουν από τη γη μας θα γίνει πόλεμος και θα χυθεί αίμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμα δεν έχουν εκχωρηθεί άδειες στις κατασκευαστικές εταιρείες, ωστόσο τον περασμένο μήνα του υπουργείο Περιβάλλοντος της Βραζιλίας έδωσε το πράσινο φως για την αποψίλωση της περιοχής που θα κατασκευαστεί το φράγμα.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας επισημαίνει ότι το υδροηλεκτρικό φράγμα στον Αμαζόνιο είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη, καθώς θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα τροφοδοτήσει 23 εκατομμύρια σπίτια με ηλεκτρικό ρεύμα.

Όταν κατασκευαστεί, το φράγμα Belo Monte θα είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως, μετά το Three Gorges στην Κίνα και το Itaipu, το υδροηλεκτρικό φράγμα που διαχειρίζονται από κοινού Βραζιλία και Παραγουάη.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια