Ο Πρίγκιπας Κάρολος σε ημερίδα για την Πράσινη Ανάπτυξη

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ο διάδοχος του αγγλικού θρόνου, Πρίγκιπας Κάρολος, συμμετείχε σε ειδική ημερίδα για ένα μέλλον με λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και περισσότερη ευημερία που οργανώθηκε στο ΕΚ με συμμετοχή ευρωβουλευτών, επιστημόνων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Στόχος της ημερίδας ήταν πώς θα μπορέσει η Ευρώπη να δημιουργήσει μια νέα, πιο πράσινη οικονομία.

Για τον ίδιο τον Πρίγκιπα της Ουαλίας, η ανάπτυξη θα πρέπει να πάψει να συνδυάζεται με καταστροφή του περιβάλλοντος.

Υποδεχόμενος τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΕΚ, Jerzy Buzek, σημείωσε ότι πρώτο το ΕΚ δημιούργησε επιτροπή Περιβάλλοντος, με τις πρώτες ευρωεκλογές το 1979 για να τονίσει ότι είναι το μέρος όπου «οι ιδέες γίνονται νόμος».

Ο πρόεδρος τόνισε ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική 20/20/20 για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και κατανάλωσης ενέργειας κατά 20% και η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων ενεργειακών πηγών στο 20% του συνόλου μέχρι το 2020 αποτελεί βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε και τη δρομολόγηση, το Μάιο, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ενέργειας ενώ χαρακτήρισε απαραίτητη την εντονότερη συνεργασία ιδιωτικού τομέα, δημοσίου και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Σε ομιλία του που συνδύασε τις κλιματικές αλλαγές, τη γεωργία, το τροπικό δάσος, τους ωκεανούς και τη λογιστική, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος τόνισε ότι «οι ιδέες που γεννιούνται εδώ βοηθούν να οικοδομηθεί ένα καλύτερο αύριο» και κάλεσε τους ευρωβουλευτές «να βάλουν την Ευρώπη σε πορεία επιβίωσης και ευημερίας».

Επεσήμανε ότι κάθε μέρα καταστρέφεται τροπικό δάσος που αντιστοιχεί σε 24.000 γήπεδα ποδοσφαίρου και προειδοποίησε ότι το δίχτυ ασφαλείας της ίδιας της ζωής στη Γη κινδυνεύει.

«Το να σταματήσουμε την καταστροφή του δάσους δεν είναι πολυτέλεια, είναι απόλυτη αναγκαιότητα», τόνισε.

«Οφείλουμε να αποσυνδέσουμε την οικονομική ανάπτυξη από την αύξηση της κατανάλωσης» σημείωσε στη συνέχεια ζητώντας να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση που θα εστιάζεται στη διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου: «είναι απαραίτητο να κάνουμε μεγαλύτερη προσπάθεια σήμερα για να αποτρέψουμε καταστροφές αύριο».

Έτσι, σημείωσε ότι ανάμεσα σε άλλα εργαλεία πολιτικής που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την «πράσινη ανάπτυξη» υπάρχει η «ολοκληρωμένη λογιστική» από την πλευρά των επιχειρήσεων που θα περιλαμβάνει την κατάσταση του «φυσικού κεφαλαίου», κάτι που με τη σειρά του αναδεικνύει το πραγματικό μακροπρόθεσμο κόστος για την οικονομία.

Σημειώνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις η χρήση γης δεν ξεπερνά σε αποδοτικότητα το 40% ο Πρίγκιπας ζήτησε πιο αποτελεσματική διαχείριση των χερσαίων και θαλασσίων πόρων που να λαμβάνει υπ” όψιν της τις καταστροφικές για το περιβάλλον συνέπειες της εντατικής γεωργίας.

«Πρέπει να στρέψουμε τους πόρους μας στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας» τόνισε, για να επισημάνει τη σημασία των ‘’έξυπνων επιδοτήσεων’’ στην ενίσχυση των χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων αλλά και της χρήσης ενέργειας ώστε να μετριασθούν οι επιπτώσεις μελλοντικών αναταραχών στις διεθνείς αγορές».

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια