Εξοικονομώ κατ' οίκον: ετήσια οφέλη 500 εκατ. ευρώ εκτίμησε ο Μανιάτης

0
7
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Οικονομικά οφέλη της τάξης των 500 εκατ. ευρώ το χρόνο εκτίμησε ότι θα αποφέρει η υλοποίηση του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον” ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγης, Γιάννης Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ενώπιον του υπουυργικού συμβουλίου, είπε χαρακτηριστικά πως “η χώρα δαπανά κάθε χρόνο για εισαγωγή πετρελαίου θέρμανσης περίπου 2 δισ. ευρώ. Άρα, μια (ρεαλιστική) εξοικονόμηση της τάξης του 20 – 25 % στη θέρμανση από ενέργειες θερμομόνωσης, σημαίνει εξοικονόμηση περίπου 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο”.

Όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης οι  ετήσιες ενεργειακές δαπάνες δημοσίων κτηρίων, ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ, ενώ το 75% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας αφορά κατοικίες.

Είναι ενδεικτικό της ενεργειακής κατάστασης των κτηρίων στη χώρα το στοιχείο που παρουσίασε ο υφυπουργός σύμφωνα με το οποίο η  η Ελλάδα παρουσιάζει τρεις φορές μεγαλύτερη κατανάλωση ενεργείας για την θέρμανση κατοικιών από την Φινλανδία.

Το 89% των κτηρίων στη χώρα, δηλαδή σε απόλυτο αριθμό περίπου 3.700.000 κτήρια,  έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 ημερομηνία ισχύος του Κανονισμού Θερμομόνωσης, με συνέπεια να είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα.

Δείτε τη συνολική παρουσίαση του προγράμματος εδώ.

Σχόλια