ΑθήναΧ4: τι είπαν Μπιρμπίλη-Σηφουνάκης στην παρουσίαση των βραβείων

0
11
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οι καλύτερες αρχιτεκτονικές προτάσεις του διαγωνισμού ΑΘΗΝΑ Χ 4, οι οποίες αξιοποιούν το «σταυρό» που σχηματίζουν οι δρόμοι και αναδεικνύουν ένα μεγαλύτερο «Οικοδομικό Τετράγωνο» ως το βασικό κύτταρο της πόλης, βραβεύτηκαν την Τετάρτη (9/2) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και την εταιρεία Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις (ΕΑΧΑ).

Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί τον περασμένο Οκτώβριο από την ΕΑΧΑ, με χορηγό την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και απευθυνόταν σε νέους αρχιτέκτονες έως 40 ετών. Αντικείμενο του διαγωνισμού αποτελούσε η ελεύθερη επιλογή τεσσάρων τυπικών οικοδομικών τετραγώνων σε γειτονιές του Λεκανοπεδίου Αττικής σε υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον, που οφείλεται σε υψηλούς συντελεστές δόμησης, υψηλή πυκνότητα, έλλειψη χώρων πράσινου κοινόχρηστων, ή κοινωφελών εγκαταστάσεων, παλαιό κτιριακό απόθεμα κ.λπ.).

Οι προτάσεις στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ελληνική πόλη, η οποία χαρακτηρίζεται από μικρά οικοδομικά τετράγωνα με πυκνό δίκτυο δρόμων, στενά πεζοδρόμια και κατακερματισμένους χώρους πράσινου. Η ανάδειξη του μεγάλου Οικοδομικού Τετραγώνου θα επηρεάσει θετικά το μικροκλίμα της περιοχής, την ποιότητα ζωής, την εικόνα αλλά και τη λειτουργία του δημόσιου χώρου.

Στη διάρκεια του διαγωνισμού υποβλήθηκαν 120 προτάσεις, τις οποίες αξιολόγησε επταμελής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους αρχιτέκτονες: Ανδρέα Κούρκουλα – Πρόεδρο (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Γιάννη Πεπονή (Georgia Institute of Technology – Atlanta), Νίκο Κτενά (Αρχιτεκτονική Σχολή Medrisio – Ελβετία), Χαρίλαο Τζαννετάκη (Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της χορηγού ΕΤΕ), Γιώργο Τζιρτζιλάκη (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Ρένα Σακελλαρίδου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και Γιάννη Αίσωπο (Πανεπιστήμιο Πάτρας).

Στη χθεσινή εκδήλωση απονεμήθηκαν πέντε ισότιμα έπαθλα και τέσσερις έπαινοι. Θα ακολουθήσει έκθεση με τις προτάσεις όλων των συμμετεχόντων αρχιτεκτόνων, με είσοδο ελεύθερη στο κοινό, καθώς και σχετική έκδοση.

Στο χαιρετισμό της, η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, χαρακτήρισε τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ως “δείγμα εξωστρέφειας” και πρόσθεσε πως “για χώρες με μικρή παραγωγή στο πεδίο δράσης της αρχιτεκτονικής τέχνης και επιστήμης, είναι αναγκαίοι για τη προώθηση νέων προτύπων δόμησης και την υιοθέτηση καλών πρακτικών[…]για την ενθάρρυνση των ιδεών, των θεωρητικών προσεγγίσεων και την αναβάθμιση του πολιτισμού της καθημερινότητας όλων”.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης στάθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του διαγωνισμού προς αυτή την κατεύθυνση.

“Οι όποιες παρεμβάσεις μας πρέπει να ξεκινήσουν από την ίδια τη δομή της πόλης και αυτό επιχειρούμε να κάνουμε με το Πρόγραμμα Αθήνα-Αττική 2014 που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο 2010, αλλά και με τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ΑΘΗΝΑ Χ4 : η κατάργηση του «σταυρού» που σχηματίζουν οι ενδιάμεσοι δρόμοι 4 οικοδομικών τετραγώνων και η μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου και αναψυχής είναι μια πράξη ανασυγκρότησης του δημοσίου χώρου και μια προσπάθεια ενσωμάτωσης της πολύ-πολιτισμικής ταυτότητας της Αθήνας σε αυτόν. Για τις δύσκολες περιοχές της πόλης, οι διαγωνισμοί αυτοί είναι κεφαλαιώδους σημασίας καθώς η ανασύσταση του δημοσίου χώρου και η χρήση του από τους πολίτες είναι πλέον ζήτημα ισοπολιτείας”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σηφουνάκης.

Σχόλια