Διαφωνία ΥΠΕΚΑ-ηλεκτροπαραγωγών για το σύστημα μεταφοράς ενέργειας

0
2

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τα θέματα της προσαρμογής του 3ου ενεργειακού πακέτου στην ελληνική νομοθεσία και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν  οι κ.κ Δ. Κοπελούζος, Ε. Μυτιληναίος, Γ. Περιστέρης, Α. Καλλιτσάντζης, Θ. Βάρδας, Μ. Κακαράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί εξέφρασαν τις ενστάσεις τους στο μοντέλο ΙΤΟ ( Independent Transmission Operator) που προωθείται, βάσει του οποίου ο Διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού θα αποτελεί μια θυγατρική της ΔΕΗ, η οποία θα λειτουργεί με ανεξάρτητη διοίκηση και νομική υπόσταση.

Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει σχεδόν 100% απορρόφηση του ΔΕΣΜΗΕ από τη ΔΕΗ, με ένα μικρό ποσοστό να παραμένει στο Δημόσιο (σήμερα έχει το 51%) που θα εισφέρει στον ΙΤΟ τα όποια πάγια περιουσιακά στοιχεία.

Από την πλευρά τους οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί φοβούνται ότι το προωθούμενο μοντέλο θα οξύνει τις στρεβλώσεις στην αγορά υπέρ της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας» οι ανεξάρτητοι παραγωγοί εξακολουθούν να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το μοντέλο που προωθείται και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες θα επιδιώξουν νέες επαφές στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν τις δυνατότητες βελτίωσης.

Για το econews

Newslink

Σχόλια