Άνδρος: κατολίσθηση σκουπιδιών στη θάλασσα

0
35

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στη θάλασσα κατολίσθησε, μετά από έντονη βροχόπτωση, το μεγαλύτερο μέρος της ανεξέλεγκτης χωματερής της Άνδρου, η οποία βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η τραγική αυτή εξέλιξη έγινε αντιληπτή το πρωί της περασμένης Παρασκευής, από κατοίκους του παρακείμενου χωριού Πιτροφός.

«Έχει κατολισθήσει περισσότερο από το μισό της χωματερής. Ένα ρέμα που είχε μπαζωθεί «κατέβασε» νερό και παρέσυρε τα σκουπίδια που κάλυψαν την παραλία του Σχινιά και έφθασαν στη θάλασσα. Μιλάμε για πραγματική οικολογική καταστροφή» δήλωσε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου, κ. Αντώνης Λάβδας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μετά το περιστατικό η λειτουργία της χωματερής σταμάτησε επ’ αόριστον και το λιμενικό τοποθέτησε ένα πλέγμα στη θάλασσα, για να συγκρατήσει τα σκουπίδια.

Η υπόθεση της ανεξέλεγκτης χωματερής στην Άνδρο δεν είναι καινούρια. Η χωματερή λειτουργεί ήδη από τη δεκαετία του ’70 στην περιοχή της Σταυροπέδας, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Στρόφυλα – Σταυροπέδας – Αγίου Γεωργίου Παντουκίων, σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από τον νεολιθικό οικισμό του Στρόφυλα (4.500 – 3.500 π. Χ.).

Εδώ και 20 χρόνια οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής δίνουν μάχη για την απομάκρυνση της χωματερής.

Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας φορείς της περιοχής προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να παρατείνει τη λειτουργία της χωματερής και το 2010 (αποφ. 293/2010) πέτυχαν να κηρυχθεί παράνομη η λειτουργία της.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια