Φωτοβολταϊκά: συνάντηση Μπιρμπίλη με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

0
13

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Συνάντηση είχαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Α. Μακρυπίδης, Π. Κουρουμπλής , Μ. Τζελέπης , Τ. Αντωνίου , Θ. Παπαγεωργίου , Θ. Οικονόμου , ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Αγρινίου Θ. Κουτσουπιάς και ο Γενικός Δ/ντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γ. Τσιφόρος, με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά των αγροτών.

Οι βουλευτές έθεσαν το θέμα της επέκτασης και αναβάθμισης του δικτύου ώστε να εγκριθεί το σύνολο των αιτήσεων των αγροτών, το ζήτημα των καθυστερήσεων της αποστολής των προσφορών σύνδεσης εκ μέρους της Δ.Ε.Η. Α.Ε., καθώς και της προβλεπόμενης τιμής 0,44€/kWh.

Τόσο ο κ. Μακρυπίδης όσο και ο κ. Κουρουμπλής, ανέφεραν στις παρεμβάσεις τους, την ιδιαιτερότητα του νομού, με τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων, εξαιτίας της συμμετοχής πολλών καπνοπαραγωγών στην διαδικασία.

Οι βουλευτές ζήτησαν να εξεταστούν με ιδιαίτερη μέριμνα οι αιτήσεις του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ως ελάχιστο αντισταθμιστικό όφελος στα τρία υδροηλεκτρικά εργοστάσια που εκμεταλλεύεται η Δ.Ε.Η. στο νομό.

Τόνισαν ότι θεωρούν αδιανόητο να υπάρχει Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο στο Καστράκι και η γραμμή του δικτύου R22 που βρίσκεται στην περιοχή και είναι στην «καρδιά» των εκτάσεων των καπνοπαραγωγών, να μην μπορεί να χωρέσει ούτε μια αίτηση για φωτοβολταϊκά αγροτών.

Τέλος, για την τιμή πώλησης, οι βουλευτές τόνισαν ότι πρέπει να οριστεί με βάση την ημερομηνία κατάθεσης αίτησης για προσφορά σύνδεσης στην Δ.Ε.Η. Α.Ε., αφού οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται σε υπαιτιότητα της Δ.Ε.Η. Α.Ε. και όχι των αγροτών.

Η υπουργός, απαντώντας στις προτάσεις των βουλευτών ανέφερε ότι θα εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να εξεταστούν όσο το δυνατόν περισσότερες αιτήσεις (ενδεικτικά, εξετάζεται η δυνατότητα δήλωσης άλλης αγροτικής έκτασης, ο επανακαθορισμός της μέγιστης ισχύος, η επέκταση και η αναβάθμιση του δικτύου αφού εξετασθεί το θέμα του κόστους με το συναρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.)

Η κ. Μπιρμπίλη διευκρίνισε ότι όποιο τυχόν πλεόνασμα προκύψει από την ολοκλήρωση των παλαιών αιτήσεων ιδιωτών επενδυτών έως 30 Ιουνίου θα δοθεί για την κάλυψη των αιτήσεων των αγροτών.

Όσον αφορά στην τιμή πώλησης, αναγνώρισε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στην Δ.Ε.Η. και δήλωσε ότι εξετάζει την περίπτωση να ορίζεται η τιμή με την υποβολή του φακέλου στον ΔΕΣΜΗΕ και όχι μετά την εξέταση του.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Αγρινίου Θ. Κουτσουπιάς και ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ, με τις παρεμβάσεις τους, επέμειναν να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις των αγροτών στα πλαίσια των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, και να οριστεί η τιμή πώλησης με βάση την ημερομηνία κατάθεσης αίτησης για προσφορά σύνδεσης στην Δ.Ε.Η.

Πηγή εφημερίδα ΑΙΧΜΗ

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια