Σε δικαστική δίνη η Chevron για την υπόθεση του Εκουαδόρ

1
52

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Patton Boggs μήνυσε τη Chevron, καταγγέλλοντας ότι ξεκίνησε δυσφημιστική εκστρατεία σε βάρος της, έτσι ώστε να την αποκλείσει από την πολύκροτη δίκη για την περιβαλλοντική καταστροφή στο Εκουαδόρ.

Η δικαστική μάχη του Εκουαδόρ ξεκίνησε το 1993. Τότε το Εκουαδόρ κατηγορούσε την Texaco για μεγάλη περιβαλλοντική ρύπανση εξαιτίας του πετρελαίου που διέρρεε από τις γεωτρήσεις στα εδάφη του. Μεγάλες δασικές εκτάσεις έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα λόγω της ρύπανσης, ενώ έχουν καταγραφεί πολλοί θάνατοι και σοβαρές ασθένειες.

Όταν το 2001 η Chevron εξαγόρασε την Texaco, το Εκουαδόρ αποφάσισε να συνεχίσει τον αγώνα διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων για περιβαλλοντικές καταστροφές.

H Chevron από την άλλη πλευρά αρνείται τις κατηγορίες και από το 2009 έχει περάσει στην αντεπίθεση προσπαθώντας να ακυρώσει οποιαδήποτε καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου του Εκουαδόρ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, και αφού απέσπασε μέσω των αμερικανικών δικαστηρίων χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα των εναγόντων, η Chevron μήνυσε τους ενάγοντες για «ψευδή στοιχεία και απάτη».

Η μήνυση της Patton Boggs ενάντια στη Chevron και η μήνυση που υπέβαλε ο πετρελαϊκός κολοσσός εναντίον των εναγόντων στην υπόθεση της περιβαλλοντικής ρύπανσης του Εκουαδόρ, είναι οι ίσως οι σημαντικότερες εξελίξεις σε μια δικαστική διαμάχη πολλών ετών, με περισσότερες από 15 δίκες σε διαφορετικά μέρη.

Σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά εγκλήματα της Chevron στον Ισημερινό, τους επόμενους μήνες αναμένεται η τελική απόφαση δικαστηρίου του Εκουαδόρ.

Σε ό,τι αφορά το νέο δικαστικό μέτωπο με την δικηγορική εταιρεία Patton Boggs, η υπόθεση δείχνει αρκετά περίπλοκη.

Η Patton Boggs κατηγορεί τη Chevron ότι επινόησε και διέδωσε ψευδείς ιστορίες έτσι ώστε να την αποκλείσει από την υπεράσπιση του Εκουαδόρ, ενώ από την άλλη πλευρά ο πετρελαϊκός κολοσσός καταγγέλλει ότι η δικηγορική εταιρεία ποτέ δεν απέκτησε νόμιμη άδεια από το Εκουαδόρ ώστε να εμπλακεί στην υπόθεση.

Για το econews

Newslink Hellas

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τα ατυχήματα αυτού του είδους ανα τον κόσμο θα πρεπει να συνετίσει τους κρατούντες που επαίρονται πως ηεξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή τους θα φέρει χρήμα και ανάπτυξη και να ασπαστούν άλλες λύσεις του ενεργειακού προβλήματος

Comments are closed.