Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών: δεν πέτυχε τους στόχους η Ιαπωνία

0
36

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η μείωση των εκπομπών ρύπων που απέφερε το πρόγραμμα ανακύκλωσης της Ιαπωνίας για τις ηλεκτρικές συσκευές, ήταν πολύ χαμηλότερη συγκριτικά με το αναμενόμενο.

«Είναι αλήθεια ότι οι εκτιμήσεις μας ήταν βιαστικές», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας Ryu Matsumotο, διευκρινίζοντας ότι οι αρχικές προβλέψεις βασίζονταν στην πεποίθηση ότι οι πολίτες θα αντάλλαζαν μια συσκευή που κατασκευάστηκε το 1995, για μια άλλη αντίστοιχου μεγέθους.

Πριν την έναρξη του προγράμματος ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών, τον Μάιο του 2009, το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας υπολόγισε ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2010 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειώνονταν κατά 4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Τον Μάρτιο του 2010 το υπουργείο επανεξέτασε το πρόγραμμα και εκτίμησε ότι η μείωση των εκπομπών ρύπων δεν θα ξεπερνά τους 690.000 τόνους.

Όπως εξήγησαν αξιωματούχοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν λανθασμένες επειδή βασίστηκαν στην άποψη ότι οι συσκευές που θα ανακυκλώνονταν θα ήταν τεχνολογίας 1995. Ωστόσο, οι συσκευές αυτές ήδη θεωρούνται ξεπερασμένες και σε μεγάλο ποσοστό έχουν ανακυκλωθεί.

Εκτός αυτού, πολλοί καταναλωτές αντικατέστησαν για παράδειγμα τις τηλεοράσεις που ανακύκλωσαν με μεγαλύτερες, που ναι μεν είναι πιο αποδοτικές, ωστόσο χρειάζονται περισσότερο ρεύμα.

Με το «Σύστημα Οικολογικών Πόντων», όπως ονομάζεται το πρόγραμμα ανακύκλωσης, οι καταναλωτές κερδίζουν πόντους, τους οποίους μπορούν να ανταλλάξουν με αντικείμενα. Επιπλέον, κερδίζουν πιστοποιητικά όταν αγοράζουν ενεργειακά αποδοτικές τηλεοράσεις, ψυγεία και κλιματιστικά.

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών που ξεκίνησε η Ιαπωνία με στόχο τη μείωση των ενεργοβόρων συσκευών και των εκπομπών ρύπων, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια