Δεν κατάφεραν να εξερευνήσουν την υπόγεια λίμνη Βοστόκ

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στο παρά τρίχα απέτυχε η φετινή απόπειρα Ρώσων ερευνητών να φτάσουν την υπόγεια λίμνη Βοστόκ της Ανταρκτικής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα.

Η υπόγεια λίμνη Βοστόκ, ένα από τα τελευταία ανεξερεύνητα μέρη του πλανήτη, κρύβεται κάτω από τέσσερα χιλιόμετρα πάγου και πιστεύεται ότι παραμένει απομονωμένη από τον υπόγειο πλανήτη εδώ και τουλάχιστον 15 εκατομμύρια χρόνια.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έπειτα από χρόνια προσπαθειών, η ερευνητική γεώτρηση έφτασε μόλις πέντε μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης, όμως η ρωσική ομάδα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθεια, καθώς λόγω του χειμώνα έπρεπε να φύγει από την Ανταρκτική την περασμένη Κυριακή.

Το φρεάτιο της γεώτρησης πληρώθηκε με κηροζίνη και αντιψυκτικό υγρό, ώστε να μείνει ανοιχτό μέχρι την επιστροφή της ερευνητικής ομάδας το Δεκέμβριο.

Όταν τελικά καταφέρουν να φτάσουν στην επιφάνεια της λίμνης, και να στείλουν στα βάθη της ένα αποστειρωμένο ρομποτικό βαθυσκάφος, οι ερευνητές ενδέχεται να ανακαλύψουν αρχαίες μορφές μικροβιακής ζωής που ζουν στην απομόνωση εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Ειδικότερα, το παγωμένο περιβάλλον της λίμνης θα μπορούσε να μοιάζει με τους υπόγειους ωκεανούς που πιστεύεται ότι υπάρχουν στην δορυφόρο του Δία Ευρώπη και τον δορυφόρο Εγκέλαδο του Κρόνου.

Σημειώνεται ότι οι προσπάθειες των Ρώσων να φτάσουν στη λίμνη έχουν προκαλέσει την αντίδραση μερίδας επιστημόνων, που προειδοποιούν για κίνδυνο μόλυνσης ενός πραγματικά παρθένου περιβάλλοντος.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια