ΑΠΕ: τεράστιο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κ. Μακεδονία

0
20

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Φωτοβολταικά, αιολικά πάρκα και μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, μονοπωλούν το ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές», οι σχετικές αιτήσεις για εγκατάσταση τέτοιων μονάδων ξεπέρασαν τις 3.750 εντός του 2010, σε σύνολο 40.000 αιτήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Το μεγαλύτερο «κομμάτι της πίτας» σχετικά με το ύψος των επενδύσεων, ανήκει στα επιχειρηματικά σχέδια από ιδιώτες και εταιρείες.

Παράλληλα, πλήθος αγροτών της περιοχής διεκδικούν μερίδιο, κυρίως στα φωτοβολταϊκά.

Ο Διευθυντής Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Κωνσταντίνος Χριστιανόπουλος, δήλωσε ότι «από όλες τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν εντός του 2010, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ένα σύνολο 150 μεγαβάτ αιτούμενης ισχύος αφορά τη μεγάλη κατηγορία των ενεργειακών πάρκων (40 αιτήσεις), 15 μεγαβάτ αφορούν μια μεσαία κατηγορία ιδιωτών (200 αιτήσεις) και 100 μεγαβάτ αιτούμενης ισχύος αφορούν αγρότες (3.500 αιτήσεις).

Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη κατατέθηκε περίπου ο ίδιος αριθμός αιτήσεων, ενώ σε όλη τη χώρα θα πρέπει να ξεπερνούν τις 40.000».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστιανόπουλο, από τις 40 αιτήσεις για επιχειρηματικά πάρκα εγκρίθηκαν οι 7 και μέχρι το Πάσχα αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» σε άλλες 22.

Οι επενδύσεις που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν ένα αιολικό πάρκο ισχύος 27 μεγαβάτ στο “Αγκιστρο του νομού Σερρών, καθώς και τρεις επενδύσεις φωτοβολταϊκών στο νομό Κιλκίς, δύο στο νομό Πιερίας και μία στον “Αγιο Αντώνιο του νομού Θεσσαλονίκης.

Από εκείνες που είναι υπό έγκριση, ξεχωρίζουν δύο εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στο Κιλκίς, ενώ οι περισσότερες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά καταγράφονται στο νομό Κιλκίς, λόγω αυξημένης επιδότησης.

Το μεγαλύτερο πλήθος αιτήσεων προέρχεται από αγρότες, ωστόσο δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί από τη ΔΕΗ ο αριθμός των αιτημάτων που θα ικανοποιηθούν.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, τα δίκτυα σε 16 νομούς της χώρας είναι κορεσμένα ως προς τη δυνατότητα απορρόφησης ισχύος.

Το επιχείρημα αυτό έχει αντικρούσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι κορεσμένες περιοχές για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θεωρούνται μόνο τα διασυνδεδεμένα νησιά και μόνο για ισχύ σταθμού άνω των 150 κιλοβάτ.

Ο Διοικητικός Σύμβουλος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του Κιλκίς Φίλιππος Κοτανίδης, δήλωσε ότι «Εντός του μήνα περιμένουμε απαντήσεις από τη ΔΕΗ».

Επίσης, ο ίδιος ζητά να τηρηθούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε ιδιοκτησίες αγροτών.

«Πρέπει να ξέρουμε τι θα γίνει για να μην χάσουμε περισσότερα χρήματα τη στιγμή που το εισόδημα των αγροτών πλήττεται σοβαρά» τόνισε ο ίδιος.

Επίσης, επισήμανε ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι έδωσαν ήδη κάποια ποσά για την κατάθεση των αιτήσεων, ενώ αναμένεται να ξοδέψουν και άλλα χρήματα για τη συνέχιση των διαδικασιών.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια