Απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την Παρασκευή να προωθήσουν τη διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων, σε μια προσπάθεια να δώσουν νέα κίνητρα στη βιομηχανία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μειώσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

«Η Ευρώπη δαπανά κάθε χρόνο το 2,5% του ΑΕΠ της για εισαγωγές ενέργειας από τρίτες χώρες, ωστόσο αυτό θα πρέπει να σταματήσει» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

«Αυτό σημαίνει ότι οι ετήσιες δαπάνες για πετρέλαιο φτάνουν τα 270 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ οι δαπάνες για φυσικό αέριο ανέρχονται σε 40 δισ. ευρώ» εξήγησε ο κ. Barroso, επισημαίνοντας ότι οι ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να επεκταθούν.

«Για να μειωθούν τα αέρια του θερμοκηπίου κατά 80% με 95% μέχρι το 2050, απαιτείται επανάσταση στα ενεργειακά συστήματα και πρέπει να δράσουμε τώρα», τόνισε.

Το 2008 τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να παίρνουν το 20% της ενέργειας που χρειάζονται από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020, να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, να δημιουργήσουν «πράσινες» θέσεις εργασίας και να μειώσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν ότι η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη απαιτεί δίκτυα υψηλής τεχνολογίας, που θα μεταφέρουν αιολική ενέργεια από τον βορρά και ηλιακή ενέργεια από τη Μεσόγειο σε κεντρικές πόλεις όπως το Παρίσι και η Πράγα.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια