Ελληνικές φυλές ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση φιλοξενεί η ΔΕΘ

0
363

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ζώα, πουλιά, ερπετά και ψάρια φιλοξενούνται στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 7ης Zootechnia, της Διεθνούς Έκθεσης Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Έθνος, σήμερα διοργανώνεται αφιέρωμα για τις ελληνικές φυλές ζώων, με ιδιαίτερες αναφορές σε φυλές που εξαφανίζονται.

Ο Δημήτρης Δήμου, που εκτρέφει σε μία έκταση 300 στρ. και σε κοινόχρηστο βοσκότοπο 5.000 στρ., σπάνιες φυλές ζώων, έφερε στην πόλη μια μικρογραφία του αγροκτήματός του. Το αγρόκτημά του βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα ανατολικά της Καλαμπάκας.

Στα σπάνια ζώα που φιλοξενούνται συγκαταλέγονται 135 αγελάδες τύπου Κατερίνης, 120 χοιρομητέρες της φυλής του ελληνικού μαύρου χοίρου, 40 άλογα Θεσσαλίας, 16 πόνι Σκύρου και σπάνια αιγοπρόβατα αυτόχθονων φυλών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το συγκεκριμένο αγρόκτημα συνέβαλε στη διάσωση της φυλής Κατερίνης και του ελληνικού μαύρου χοίρου, γι” αυτό και έχει βραβευτεί δύο φορές από τη Διεθνή Οργάνωση Slow Food.

Σημειώνεται ότι τα είδη ζώων που χάνονται απασχολούν έντονα την επιστημονική κοινότητα.

Η φυλή βοοειδών της νήσου Κέας έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί και τελευταία φημολογείται ότι υπάρχουν δείγματα στη νήσο Πιπέρι των Σποράδων, ενώ εξαφανισμένες θεωρούνται οι αγελάδες Τήνου, Σκοπέλου, Αλοννήσου, Τήλου, Ρόδου, Κέρκυρας, πεδινής Κρήτης.

Στα άλογα, αναγνωρισμένες είναι οι φυλές Σκύρου, Πίνδου, Ροδόπης, Θεσσαλίας, ενώ η σπανιότερη των ελληνικών φυλών είναι το άλογο της Ρόδου με μόνο έξι δείγματα.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια