ΡΑΕ: ενισχύονται οι αρμοδιότητες της

0
14

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ, αλλά και την προστασία των καταναλωτών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», με το νομοσχέδιο προβλέπεται η θέσπιση κώδικα δεοντολογίας των προμηθευτών, που θα ρυθμίζει τις υποχρεώσεις τους έναντι των καταναλωτών.

Εξάλλου, οι ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των αγορών και τη ΡΑΕ τέθηκαν επί τάπητος σε ξεχωριστές συναντήσεις που είχε την Τετάρτη με την ΕΕ και την τρόικα, ο πρόεδρος της Αρχής, κ. Ν. Βασιλάκος.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, υπήρξε συμφωνία για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων, του ρόλου και των πόρων της ΡΑΕ, ενώ αναφορικά με την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου δεν υπάρχουν ζητήματα αιχμής σε εκκρεμότητα.

Αναφορικά με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα για το διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής, η ΡΑΕ κατέθεσε εναλλακτικές προτάσεις στο πλαίσιο της απόφασης που έχει λάβει η κυβέρνηση, για εφαρμογή του μοντέλου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς.

Με βάση το εν λόγω μοντέλο η ιδιοκτησία και η διαχείριση των δικτύων μεταφέρεται σε 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ.

Η εναλλακτική πρόταση της ΡΑΕ, για την οποία αναμένεται απάντηση από την ΕΕ, προβλέπει να παραμείνει σε καθεστώς ανεξαρτησίας η λειτουργία και η εκκαθάριση της ημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως επίσης και η διαχείριση των υδροηλεκτρικών, με έλεγχο από το Δημόσιο και τους ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια