Θεσσαλονίκη: 400 μαθητές μάχονται για το περιβάλλον

0
28

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Tη δίκη τους «μάχη» δίνουν 400 μαθητές από τη Θεσσαλονίκη, ενάντια σε όσους ρυπαίνουν, σπαταλούν τους φυσικούς πόρους και καταστρέφουν το περιβάλλον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράκτορες του Πλανήτη», της ομώνυμης ΜΚΟ  που ίδρυσαν η Ελένη Ανδρεάδη και η Νάντια Χατζητόλιου – Τακά, παιδιά από ηλικία 8-10 ετών αναλαμβάνουν δράση, συμμετέχοντας σε πρωτότυπα περιβαλλοντικά προγράμματα.

Η κ. Ανδρεάδη δήλωσε ότι «η ιδέα της »επιστράτευσης» των παιδιών για την υπόθεση του πλανήτη, γεννήθηκε όταν κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μου με τη συμβουλευτική για περιβαλλοντικά θέματα, ήρθα σε επαφή με μαθητές και διαπίστωσα ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον».

Επίσης, επισήμανε ότι τα παιδιά αισθάνονται «όμηροι» των επιλογών που έκαναν οι ενήλικες και θεωρούσαν πως δεν είχαν καμία δύναμη απέναντι σε κινήσεις που υποθηκεύουν το δικό τους μέλλον.

«Δημιουργήσαμε τη ΜΚΟ με στόχο τη βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση αλλά και τη δράση παιδιών και ενηλίκων.

Θέλουμε να διδαχθούν τα παιδιά πώς μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον και να μεταφέρουν όλα όσα έμαθαν μέσα στο σπίτι και τις οικογένειές τους, όπου ομολογουμένως ασκούν αρκετή επιρροή.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται μέσα στα σχολεία, στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης, και χρηματοδοτούνται από εθελοντές», τόνισε η ίδια.

Τα παιδιά, κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων, ενημερώνονται για τους τρόπους ανακύκλωσης και για τα οφέλη της οικονομίας στο νερό σε ολόκληρο το πλανήτη.

Παράλληλα, αναλαμβάνουν και τα ίδια μέσω της ανακύκλωσης και της δενδροφύτευσης,   να μεταφέρουν το μήνυμα της οικολογίας στα σπίτια τους.

Οι δράσεις επικεντρώνονται σε τομείς όπως ενέργεια, νερό, απορρίμματα, φαγητό, μεταφορές, κτίρια, τοπική και διεθνή αειφορία.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τις αποστολές, περιλαμβάνουν γράμμα ανάθεσης αποστολής, ειδικά αρχεία πληροφορίας για την κάθε θεματική ενότητα και βίντεο – συνδέσμους, «σήματα» σε μορφή κονκάρδας κατά την ολοκλήρωση επιμέρους σταδίων του προγράμματος και ειδικό πακέτο για το σπίτι (που περιλαμβάνει στοιχεία όπως το Συμφωνητικό για τον Πλανήτη, το οποίο υπογράφουν οι γονείς).

Κάθε επιτυχημένη αποστολή επιβραβεύεται με ένα παράσημο, το οποίο έχει κατασκευαστεί από ανακυκλωμένα υλικά.

Μέχρι στιγμής τα εν λόγω προγράμματα έχουν εφαρμοστεί πιλοτικά σε διάφορα σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Στόχος της ΜΚΟ, είναι η επέκταση των προγραμμάτων σε όλα τα σχολεία με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια