«Τέλος στις απορρίψεις ανεπιθύμητων αλιευμάτων» ανακοίνωσε η Δαμανάκη

0
15

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μεταρρυθμίσεις στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική, που θα βάλουν τέλος στις απορρίψεις ανεπιθύμητων αλιευμάτων στις ευρωπαϊκές θάλασσες, ανακοίνωσε η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την Αλιεία, Μαρία Δαμανάκη.

«Αντίθετα οι αλιείς θα πρέπει να φέρνουν στη στεριά όλα τα αλιεύματα που έπιασαν, είτε μπορούν να τα πουλήσουν είτε όχι. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Οι απορρίψεις είναι εφιάλτης. Πρέπει να θεσπίσουμε νέα πολιτική», δήλωσε στη Guardian η κ. Δαμανάκη.

Περίπου τα 2/3 των ψαριών που αλιεύονται απορρίπτονται πίσω στη θάλασσα, στις περισσότερες περιπτώσεις νεκρά. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές φορές οι αλιείς ξεπερνούν τις ποσοστώσεις που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ή πιάνουν είδη ψαριών για τα οποία δεν έχουν ποσοστώσεις. Ως εκ τούτου απορρίπτουν τα ανεπιθύμητα ψάρια πίσω στη θάλασσα. Εκτιμάται ότι στη Βόρεια Θάλασσα απορρίπτονται ετησίως περίπου ένα εκατομμύριο τόνοι ανεπιθύμητων ή παρεμπιπτόντων αλιευμάτων.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική θα τεθούν για συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ένα με δυο χρόνια. Όπως επισήμανε η ευρωπαία  Επίτροπος, ενδέχεται να υπάρξει μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή των νέων κανόνων, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό, αφού θα απαγορευθεί η πρακτική των απορρίψεων.

Αν και τα κράτη με τους μεγάλους αλιευτικούς στόλους ενδέχεται να φέρουν αντιρρήσεις στις σχεδιαζόμενες αλλαγές, η κ. Δαμανάκη εξέφρασε την αισιοδοξία της, τονίζοντας ότι η κοινή γνώμη στηρίζει τη λήψη μέτρων.

«Είμαι αισιόδοξη και πιστεύω ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με τη στήριξη της κοινής γνώμης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις ενδέχεται βραχυπρόθεσμα να πλήξουν τα συμφέροντα των αλιέων. Πιο συγκεκριμένα, αν και οι ψαράδες δεν αρέσκονται να πετούν τα ψάρια πίσω στη θάλασσα, εφαρμόζουν αυτή την πρακτική έτσι ώστε να κρατήσουν τα αλιεύματα που θα πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή. Ωστόσο, αν αναγκαστούν να φέρουν πίσω στη στεριά όλη την ψαριά τους, θα πουλήσουν και αλιεύματα χαμηλότερης αξίας.

Μακροπρόθεσμα όμως, όπως διευκρίνισε η κ. Δαμανάκη, οι αλιείς θα επωφεληθούν αφού μελλοντικά θα διατηρηθεί ικανοποιητικός αριθμός ιχθυοαποθεμάτων.

«Πρέπει να γίνουν κάποιες επίπονες αλλαγές. Η τρέχουσα πολιτική μας δεν είναι βιώσιμη. Γνωρίζουμε ότι το 1/3 των αλιευμάτων πλήττεται από την υπερεκμετάλλευση» κατέληξε η ευρωπαία Επίτροπος, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα και να θεσπιστούν μηχανισμοί εποπτείας.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια