Ενέργεια: να τηρηθούν οι δεσμεύσεις ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Εν όψει της έκτακτης συνόδου κορυφής της Ένωσης την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για την ενέργεια, η ολομέλεια του ΕΚ συζήτησε το θέμα, με τους ευρωβουλευτές να ζητούν την τήρηση των συμφωνιών ενεργειακής συνεργασίας, ενώ τόνισαν τις προοπτικές δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην «πράσινη» ενέργεια και τις υποδομές.

Στη συζήτηση πολλοί τόνισαν επίσης την ανάγκη να ενισχύσει η ΕΕ τη δημοκρατία στην άμεση περιφέρειά της.

Μιλώντας εκ μέρους της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών, η Enikő Győri τόνισε ότι η ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα για τη Βουδαπέστη ενώ τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της έρευνας στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τη σημασία, στο θέμα αυτό, του ευρωπαϊκού χώρου Έρευνας.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, José Manuel Barroso, εξήγησε ότι στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λευκορωσία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία είναι η μόνη διέξοδος ενώ για την ενέργεια σημείωσε και αυτός την ανάγκη εφαρμογής των υφιστάμενων συμφωνιών.

Εξήγησε δε ότι η Επιτροπή θα θέσει διορία μέχρι το 2014, για τη δημιουργία πραγματικής εσωτερικής αγοράς ενέργειας αλλά και το τρέχον έτος, 2011, για την εισαγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των απαραίτητων υποδομών.

Οι ευρωβουλευτές

Από το ΕΛΚ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Γάλλος ευρωβουλευτής, Joseph Daul, τόνισε ότι ο κόσμος δεν θέλει τη σύνοδο κορυφής να εξελιχθεί σε ένα ακόμα «θλιβερό θέαμα» διαφωνιών μεταξύ των κρατών μελών και, ζητώντας  «περισσότερη Ευρώπη με λιγότερες αποκλίσεις», κάλεσε την ΕΕ να ενισχύσει τη δημοκρατία στα σύνορά της.

Τέλος, για το ευρώ ζήτησε ενίσχυση των υφιστάμενων μηχανισμών σταθεροποίησης και περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών, Γερμανός ευρωβουλευτής Martin Schulz, χαρακτήρισε τη σύνοδο της Παρασκευής «σύνοδο κρίσης» και την τελευταία ευκαιρία να πεισθούν τα κράτη μέλη να δεσμευθούν πραγματικά για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής στρατηγικής 20/20/20 και να αντιμετωπίσουν την «ενεργειακή πενία» της Ένωσης.

Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχουν σήμερα «εκείνοι που φορούν πουλόβερ αντί να ανάψουν το καλοριφέρ επειδή κοστίζει τόσο πολύ».

Σε ότι αφορά την Τυνησία, ο κ. Schulz τόνισε πόσο τον ξένισε η απουσία της Ευρώπης και των ηγετών της για να σημειώσει ότι «δεν υπάρχει κανείς να μιλήσει σε εκείνους που πολεμούν για τη δημοκρατία».

Εκ μέρους των Φιλελευθέρων, η Lena Ek (Σουηδία) σημείωσε ότι σε καιρό κρίσης απαιτούνται δύο στρατηγικές: να αποτραπεί η άμεση απειλή και να ανοίξει ο δρόμος προς τα εμπρός, χαρακτηρίζοντας την αντίδραση του Συμβουλίου «απογοητευτική» και να θυμίσει ότι οι ΗΠΑ «επενδύουν κολοσσιαία ποσά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Όπως είπε ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε νέα κίνητρα προ εβδομάδος και διερωτήθηκε «που είναι η στιγμή Σπούτνικ» που θα δώσει την ώθηση για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών.

Από τους Πρασίνους, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Rebecca Harms, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Αίγυπτο καλώντας τους ηγέτες των κρατών μελών να αντιδράσουν άμεσα για να τονίσει ότι «θα ήταν ντροπή απλά να περιμένουμε να δούμε τι θα απογίνει»….

Σε ότι αφορά την ενέργεια μίλησε κατά της σύναψης στενότερων σχέσεων με κυβερνήσεις όπως του Ιράκ ή της Γεωργίας απλά και μόνο από γεωπολιτικό-ενεργειακό υπολογισμό: «η διεύρυνση των ενεργειακών πηγών μας δεν σημαίνει και ανάπτυξη στενών σχέσεων με χώρες που βρίσκονται σε κρίση ή κυβερνώνται από δικτάτορες».

Για την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ΕΣΜ), ο Τσέχος ευρωβουλευτής Jan Zahradil, σημείωσε ότι «η ενεργειακή ασφάλεια είναι ένας τομέας στον οποίο θα έπρεπε η ΕΕ να είναι πιο ενωμένη και να δραστηριοποιηθεί περισσότερο».

Τόνισε ότι η ομάδα του στηρίζει τη δημιουργία ενιαίας εσωτερικής αγοράς ενέργειας ενώ συνέκρινε τις εξελίξεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο με τα γεγονότα του 1989-1990 στην ανατολική Ευρώπη: «καλωσορίζουμε τον εκδημοκρατισμό της περιοχής» σημείωσε.

Η Marisa Matias Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (Πορτογαλία) τόνισε ότι ο ενεργειακός τομέας είναι κρίσιμος στην αναζήτηση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ζήτησε να υπάρξουν πραγματικά σημαντικές επενδύσεις.

Σημείωσε μάλιστα ότι στα κράτη μέλη με μεγάλο πρόβλημα ανεργίας παρέχονται μόνο ξεπερασμένες συμβουλές και λύσεις: «είναι αναγκαίο να στραφούμε στις νέες ενεργειακές πηγές», τόνισε.

Τέλος, για την ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας, η κ. Νίκη Τζαβέλα (ΛΑΟΣ) υπογράμμισε τον κίνδυνο «να χαθεί το Σουέζ» και να εκτοξευθούν οι τιμές του πετρελαίου, για να καλέσει τον πρόεδρο της ΕΕ να ζητήσει από τα κράτη μέλη να αξιολογήσουν τις δυνατότητες που παρέχουν οι ενεργειακές πηγές της ίδιας της Ευρώπης, να κοιτάξει η Ευρώπη, όπως είπε, τις δικές τις πηγές, να βάλει την εξερεύνηση και άντληση στην ατζέντα της…

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια