Φυσικό αέριο: απευθείας αγορά 700 εκατ. κ.μ από Αζερμπαϊτζάν

0
6
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε συμφωνία για απευθείας πώληση στην Ελλάδα 700 εκατομμυριων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου με παράκαμψη των Τούρκων μεσαζόντων ήρθαν η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και η ΔΕΠΑ.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Αζέρος υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Νατίκ Αλίεφ ο οποίος δήλωσε σχετικά πως “συμφωνήσαμε με την Τουρκία και την Ελλάδα να πωλείται αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας”.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, που βρέθηκε στο Μπακού για την επίτευξη της συμφωνίας δήλωσε πως «πρόκειται, απλώς και μόνο, για το ξεκίνημα της διαδικασίας και αν έχουμε αποδείξεις για το ότι οι απευθείας αγορές έχουν νόημα από εμπορικής σκοπιάς, θα υπογράψουμε συμβόλαιο. Θα θέλαμε να προχωρήσουμε γρήγορα. Το ίδιο επιθυμούν και η κρατική ενεργειακή εταιρία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR και η τουρκική BOTAS”.

Το φυσικό αέριο που θα ππρομηθευτεί η χώρα μας προέρχεται από το υπεράκτιο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στην Κασπία, τα αποθέματα του οποίου «πολιορκούν» η Ρωσία, οι εμπνευστές του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, καθώς και οι χώρες που εμπλέκονται στον Διασυνδετήριο αγωγό Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία (ITGI).

Για το econews
Newslink

Σχόλια