Αυστραλία: έρχεται ο «φονικός» κυκλώνας Γιάσι

0
13

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Δεν έχουν τέλος τα βάσανα για τους κατοίκους του Κουίνσλαντ αφού μετά τις τρομακτικές πλημμύρες, που άφησαν εκατοντάδες ανθρώπους άστεγους, έρχεται ο «φονικός» τυφώνας Γιάσι για να ολοκληρώσει το σκηνικό της καταστροφής.

Ο κυκλώνας Γιασί, ο οποίος πλησιάζει στις ακτές της Βόρειο-Ανατολικής Αυστραλίας, εκτιμάται ότι θα είναι ο πιο ισχυρός, που έπληξε ποτέ τη χώρα, ενώ αναβαθμίστηκε στην κατηγορία της μέγιστης ισχύος, που αντιστοιχεί στην ένταση πέντε καταιγίδων.

Ο τυφώνας αναμένεται να αρχίσει την προσβολή στην ακτή του Κουίνσλαντ, γύρω στις 10 το βράδυ, τοπική ώρα.

Υπό τον φόβο του καταστροφικού «χτυπήματος» του Γιάσι, οι κάτοικοι του Κουίνσλαντ εγκαταλείπουν σιγά – σιγά τα σπίτια τους, ενώ ο  στρατός αδειάζει τα νοσοκομεία.

Περίπου 200 οικογένειες Ελλήνων από την ενορία του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή, της πόλης Κερνς εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν αναμονή του κυκλώνα.

Ο ελληνορθόδοξος ιερέας, Κωνσταντίνος Τσάκαλος, μιλώντας στο «Νέο Κόσμο»,  ανέφερε ότι υπάρχει ήδη ένα κλίμα φόβου και πανικού.

«Περιμένουμε κάτι που δεν το έχουμε ξαναζήσει. Ήδη ο ουρανός σκοτείνιασε και υπάρχει αυτή η αίσθηση της καταστροφής», είπε ο ομογενής ιερέας.

«Έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες για να τον αντιμετωπίσουμε αλλά δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι. Τα περισσότερα σπίτια εδώ αντέχουν ανέμους ταχύτητας 200 χιλιομέτρων αλλά λένε πως ο κυκλώνας Γιασί μπορεί να φέρει ανέμους έως 300 χιλιομέτρων την χώρα», είπε ο πατέρας Τσάκαλος προσθέτοντας ότι και τα κύματα θα έχουν ύψος πέντε μέτρα.

Την ίδια ώρα, τα ορυχεία και οι σιδηρόδρομοι έχουν βάλει προσωρινά λουκέτο.

Οι αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν περισσότερες πτήσεις για το Κουινσλαντ για να βοηθήσουν τους κατοίκους, ενώ εκατοντάδες τουρίστες εγκαταλείπουν τα τουριστικά θέρετρα της περιοχής.

«Όλα δείχνουν ότι αυτός ο κυκλώνας θα είναι τρομακτικός και πάρα πολύ καταστροφικός», είπε η πρωθυπουργός της πολιτειακής κυβέρνησης στο Κουίνσλαντ Άννα Μπλάιντ.

Οι επιστήμονες μάλιστα προειδοποιούν ότι το χτύπημα του Γιάσι, θα είναι τόσο ισχυρό, όσο κανένα άλλο στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Πηγή Πρώτο Θέμα

Σχόλια