Πετρελαιαγωγός σύνδεσης Καναδά-ΗΠΑ διχάζει την κυβέρνηση Ομπάμα

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

H κατασκευή ενός πετρελαιαγωγού που θα συνδέει τα κοιτάσματα του Καναδά με τα διυλιστήρια που βρίσκονται στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού θα εξάλειφε την ενεργειακή εξάρτηση των ΗΠΑ από τις χώρες της Μέσης Ανατολής σε μια ή δύο δεκαετίες.

Αυτό ισχυρίζονται οι συντάκτες της έρευνας με τίτλο «Keystone XL Assessment«που παραδόθηκε στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Η προμήθεια πετρελαίου από τον σχεδιαζόμενο αγωγό προϋπολογισμού 7 δισ. δολαρίων, σε συνάρτηση με την πτώση της ζήτησης για πετρέλαιο στις ΗΠΑ, θα καθιστούσε τη χώρα καθαρά εξαγωγέα προϊόντων όπως η βενζίνη, τα καύσιμα αεροσκαφών και το πετρέλαιο κίνησης

Τα στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα εμφανίζονται διχασμένα πάνω στην πρόταση, καθώς, στην περίπτωση υλοποίησης του αγωγού, ναι μεν η χώρα θα απεξαρτηθεί από τις πολιτικά ασταθείς χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά θα αναγκαστεί να βασιστεί στα καναδικά κοιτάσματα, την εκμετάλλευση των οποίων αντιμάχονται πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει αναρτήσει την πρόταση στο διαδίκτυο προκειμένου να υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ έχει εκφράσει τις ενστάσεις της στην κατασκευή του αγωγού, καθώς αφενός θα αυξηθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην περιοχή Αλμπέρτα του Καναδά και αφετέρου πιθανολογείται πως μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη “πράσινων” τεχνολογιών στον τομέα της αυτοκίνησης.

Για το econews
Newslink

Σχόλια