Ελληνικοί βιότοποι: τους καταστρέφουν οι άνθρωποι τους προτιμούν τα πουλιά

0
417
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Η εμπορική και οικιστική ανάπτυξη, η αυξημένη λαθροθηρία, η ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμάτων είναι ορισμένες από τις αιτίες της καταστροφής των βιοτόπων της χώρας μας όπως αναφέρει η Ορνιθολογική Εταιρεία.
Από την άλλη πλευρά, η χώρα μας αποτελεί καταφύγιο για χιλιάδες υδρόβια πουλιά, όπως καταγράφεται στα στοιχεία των Μεσοχειμωνιάτικων Καταμετρήσεων Υδροβίων Πουλιών (ΜΚΥ) της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, στοιχείο που καταδεικνύει την ανάγκη για καλύτερη προστασία των ελληνικών βιοτόπων.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Αττικής, Ηπείρου και Νοτίου Αιγαίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ορνιθολογικής  το 60% των υποθέσεων αφορά περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο NATURA, ενώ το 22% τοποθεσίες που δεν εντάσσονται σε καθεστώς προστασίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Έθνος” συχνότερα εμφανιζόμενη απειλή για τους βιοτόπους είναι η εμπορική και οικιστική ανάπτυξη (14%), με καταπάτηση δασικών ή υγροτοπικών εκτάσεων και την παράνομη εγκατάσταση αναψυκτηρίων ή άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων στον αιγιαλό.

Ακολουθούν σε συχνότητα οι υποδομές μεταφοράς και υπηρεσιών (12 % των υποθέσεων) με κυρίαρχα τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, ενώ έπονται η παράνομη εναπόθεση μπάζων κυρίως σε υγροτόπους (10%) και η λαθροθηρία (9%).

Μεγάλος αριθμός καταγγελιών αφορά επίσης στην παράνομη κατοχή και αγοραπωλησία άγριας πανίδας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ορνιθολογικής η Ελλάδα φιλοξενεί περίπου το 1.9% της παγκόσμιας σπονδυλωτής πανίδας και περίπου το 60% της ευρωπαϊκής, με 47 είδη από τα συνολικά 1.043 που διαθέτει, να συναντώνται μόνο στη χώρα μας.
Μάλιστα, τη φετινή χρονιά το δριμύ ψύχος έστρεψε πολλά σμήνη πουλιών σε χώρες όπως Ελλάδα ή τη Βουλγαρία όπου υπάρχουν υγρότοποι σε κατάλληλες θερμοκρασίες για να ξεχειμωνιάσουν.
Ειδικότερα, φέτος καλύφθηκαν πάνω από 120 μικροί και μεγάλοι υγρότοποι της χώρας μας, από τους πλέον σημαντικούς του Βορρά, όπως τα Δέλτα των ποταμών Έβρου και Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, οι υγρότοποι του Νέστου, της Κερκίνης, της Πρέσπας, του Αμβρακικού, του Μεσολογγίου και του Κοτυχίου, αλλά και μικροί παράκτιοι, νησιωτικοί υγρότοποι, ορεινές λίμνες, ακόμη και ταμιευτήρες.

Οι ΜΚΥ αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International), στο οποίο λαμβάνουν μέρος ταυτόχρονα περισσότερες από 100 χώρες. Στην Ελλάδα, οι ΜΚΥ πραγματοποιούνται από το 1968 σε όλους τους σημαντικούς υγροτόπους της χώρας. Πρόκειται για το πιο μακρόχρονο πρόγραμμα παρακολούθησης της πανίδας στην Ελλάδα, στο οποίο καταγράφονται κυρίως τα υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με τους υγρότοπους, τα οποία ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες, όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια.

Σημειώνεται πως στις καταμετρήσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 150 εθελοντές ορνιθοπαρατηρητές από όλη την Ελλάδα, προσωπικό των Φορέων Διαχείρισης, καθώς και τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.

econews

Σχόλια