Φωτοβολταϊκά: η ΡΑΕ είπε «όχι» στην αναστολή αδειοδότησης

0
89

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Κορεσμένες περιοχές για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θεωρούνται μόνο τα διασυνδεδεμένα νησιά (περιλαμβανομένης της Εύβοιας) και μόνο για ισχύ σταθμού άνω των 150 κιλοβάτ, ξεκαθαρίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) απαντώντας σε σχετική επιστολή της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, στην επιστολή της η ΔΕΗ  ζήτησε να χαρακτηριστούν κορεσμένα τα δίκτυα 16 νομών της χώρας (Βοιωτίας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Φλώρινας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας και Λακωνίας) και να σταματήσει η υποβολή αιτήσεων για σύνδεση νέων μονάδων στους νομούς αυτούς.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση της η ΡΑΕ επισημαίνει ότι σύμφωνα με το νόμο «οι περιοχές με κορεσμένα δίκτυα και η δυνατότητα απορρόφησης ισχύος σε αυτές διαπιστώνονται με απόφαση της ΡΑΕ που εκδίδεται μετά από εισήγηση του αρμόδιου Διαχειριστή» και ότι η ΔΕΗ έχει ζητήσει προθεσμία ως το τέλος Ιανουαρίου για να υποβάλει την εισήγησή της ως προς το ζήτημα αυτό.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, Ρυθμιστική Αρχή θα διαμορφώσει άποψη σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα μετά την υποβολή της εισήγησης της ΔΕΗ.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι την έκδοση απόφασης κορεσμού από τη ΡΑΕ ή απόφασης αναστολής αδειοδότησης από το ΥΠΕΚΑ, δεν μπορεί να αναστέλλεται ή να κωλύεται η αδειοδοτική διαδικασία φωτοβολταϊκών σταθμών, τόσο αυτών αρμοδιότητος ΡΑΕ, όσο και αυτών αρμοδιότητος ΔΕΗ.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια