Μαλαισία: αποψίλωση των δασών για την παραγωγή φοινικέλαιου

1
106

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μεγάλες δασικές εκτάσεις αποψιλώνονται  στο τμήμα του Βόρνεο που ανήκει στη Μαλαισία, έτσι ώστε να επεκταθούν οι καλλιέργειες φοινικόδεντρων.

«Αν δεν ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η καταστροφή, δεν θα απομείνει κανένα δάσος μέχρι το τέλος της δεκαετίας», προειδοποιούν δυο περιβαλλοντικά ινστιτούτα που πρόσφατα δημοσιοποίησαν στοιχεία για το περιβαλλοντικό έγκλημα.

Την περίοδο 2005 – 2010, περίπου 353.000 εκτάρια δασικής έκτασης αποψιλώθηκαν στο κρατίδιο Sarawak στο Βόρνεο.

«Μέσα σε πέντε χρόνια αποψιλώθηκε το 10% των δασικών εκτάσεων του Sarawak. Το μεγαλύτερο μέρος αποψιλώθηκε για την καλλιέργεια φοινικόδεντρων», επισημαίνουν στην έκθεσή τους τα δυο ινστιτούτα.

Οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής φοινικέλαιου στη Μαλαισία και την Ινδονησία δέχονται έντονες πιέσεις από τους προμηθευτές τους στη Δύση, ώστε να βρουν άλλους τρόπους επέκτασης των καλλιεργειών τους και να σταματήσουν την αποψίλωση.

Ωστόσο, η Ινδία και η Κίνα εξακολουθούν να εισάγουν το μεγαλύτερο μέρος του παραγόμενου φοινικέλαιου, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από εκτάσεις που έχουν αποψιλωθεί.

Σημειώνεται ότι η Μαλαισία παράγει το 45% του φοινικέλαιου που διακινείται παγκοσμίως. Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται στη μαγειρική, στα καλλυντικά, ακόμα και τα βιοκαύσιμα.

Για το econews

Newslink Hellas

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.