Κυριάκος Μητσοτάκης: τι δήλωσε για το θέμα της ΛΑΡΚΟ

0
13

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την ώρα που η κυβέρνηση διακηρύσσει την προστασία του περιβάλλοντος ως μείζονα προτεραιότητά της, με τις αποφάσεις της ουσιαστικά προσυπογράφει περιβαλλοντικές παραβάσεις και ανέχεται την ανεξέλεγκτη ρύπανση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βιομηχανία ΛΑΡΚΟ που, εκτός από την εκτεταμένη ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί, συνεχίζει να απορρίπτει επικίνδυνα απόβλητα στον Β. Ευβοϊκό θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και την οικολογική ισορροπία της περιοχής.

Παρόλα αυτά, απολαμβάνει μιας ιδιότυπης ασυλίας όσον αφορά την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, με τις «ευλογίες» μάλιστα του ΥΠΕΚΑ και των συναρμόδιων Υπουργείων, τα οποία με σχετική ΚΥΑ της 30/12/2010, επιτρέπουν την συνέχιση της απόρριψης στη θάλασσα των μεταλλουργικών της σκωριών.

Η ΛΑΡΚΟ είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα βιομηχανιών που προκαλούν θαλάσσια ρύπανση. Με αυτήν την αφορμή όμως τίθενται ευρύτερα ζητήματα όπως η ανυπαρξία πολιτικής για την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και ο επιλεκτικός τρόπος τον οποίο αντιμετωπίζεται συνολικά η περιβαλλοντική αδειοδότηση σε βιομηχανίες.

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε θεσμικές παρεμβάσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίζουν πραγματική προστασία τόσο του περιβάλλοντος όσο και της υγείας των πολιτών, χωρίς διακριτική μεταχείριση.

Γι’ αυτό, με πρωτοβουλία του Τομέα Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, καταθέσαμε σήμερα σχετική Ερώτηση στη Βουλή σε συνεργασία με τους βουλευτές Φθιώτιδας Αθαν. Γιαννόπουλο και Χ. Σταϊκούρα, Εύβοιας Σ. Κεδίκογλου και Κ. Μαρκόπουλο, Βοιωτίας Μ. Γιαννάκη και Επικρατείας Δ. Αυγερινοπούλου και αναμένουμε από την κυβέρνηση πειστικές απαντήσεις και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτού του εξαιρετικά σοβαρού προβλήματος».

Για το econews

Newlsink Hellas

Σχόλια