Υπερεκμετάλλευση των ιχθυοαποθεμάτων διαπιστώνει ο FAO

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σημαντική αύξηση σημείωσε η παγκόσμια κατανάλωση ψαριών, σύμφωνα με νέα έρευνα των Ηνωμένων Εθνών.

Στη σχετική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), επισημαίνεται ότι το 2009 καταναλώθηκαν παγκοσμίως περίπου 145 τόνοι αλιευμάτων και προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η κατάσταση των παγκόσμιων ιχθυοαποθεμάτων δεν έχει βελτιωθεί και ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει υπερεκμετάλλευση.

«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι δεν έχει υπάρξει καμία βελτίωση σε ό,τι αφορά τα ιχθυοαποθέματα»,  δήλωσε ο Richard Grainger, αξιωματούχος του FAO.

«Το ποσοστό της υπερεκμετάλλευσης, που σήμερα είναι 32% πρέπει να μειωθεί», προσέθεσε.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, σημαντική υπερεκμετάλλευση σημειώθηκε στα περισσότερα είδη τόνου.

«Τα αποθέματα τόνου ενδέχεται να μειωθούν ακόμα περισσότερο μακροπρόθεσμα, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης και της κακής διαχείρισης», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Στα κυριότερα προβλήματα, που έχουν προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στα παγκόσμια ιχθυοαποθέματα, συγκαταλέγεται και η παράνομη αλιεία, μια προσοδοφόρα βιομηχανία που αποφέρει κέρδη 23.5 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Εκτός αυτού, άλλο ένα πρόβλημα είναι το υψηλό ποσοστό των δευτερευόντων αλιευμάτων, των «ανεπιθύμητων» δηλαδή ψαριών που πιάνονται στα δίχτυα κατά την αλιεία. Εκτιμάται ότι τα δευτερεύοντα αλιεύματα ανέρχονται σε επτά εκατομμύρια τόνους ετησίως. Πολλές φορές πρόκειται για είδη μεγάλης οικολογικής σημασίας.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια