Κλιματική αλλαγή: νέες διαπραγματεύσεις τον Απρίλιο στη Μπανγκόκ

0
3

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Εντείνονται οι προσπάθειες για αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή και την υπογραφή συμφωνίας που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο που λήγει  το 2011.

Σε αυτό το πλαίσιο ελήφθη η απόφαση να διεξαχθεί μια «έξτρα», μίνι σύνοδος, στη Μπανγκόκ από τις 3 μέχρι τις 8 Απριλίου. Στη σύνοδο, που δεν ήταν προγραμματισμένη, θα συμμετάσχουν ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από περίπου 200 χώρες.

Με βάση το πρόγραμμα, οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα θα συνεχιστούν τον Ιούνιο στη Βόννη της Γερμανίας, ενώ στο τέλος του 2011 θα διεξαχθεί άλλη μια σύνοδος στο Ντουρμπάν της Νοτίου Αφρικής, σε επίπεδο υπουργών Περιβάλλοντος.

Τον περασμένο μήνα στη Σύνοδο του Κανκούν στο Μεξικό, οι υπουργοί Περιβάλλοντος συμφώνησαν για ένα πακέτο μέτρων, μεταξύ των οποίων η σύσταση νέου Ταμείου για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών. Παράλληλα επιβεβαίωσαν τον στόχο για διατήρηση της μέγιστης μέσης παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, οι διαπραγματεύσεις το 2011 θα επικεντρωθούν στην οριστικοποίηση των λεπτομερειών των σχεδίων που συμφωνήθηκαν, αλλά και στο θέμα της μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Το σημαντικότερο ζήτημα που δεν έχει διευθετηθεί ακόμα είναι μια συμφωνία που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο δεσμεύει περίπου 40 αναπτυγμένα κράτη να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία, η Ρωσία και ο Καναδάς δεν προτίθενται να συνεχίσουν τις μειώσεις εκπομπών μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2012, εκτός αν όλοι οι μεγάλοι ρυπαντές –και κυρίως η Κίνα και οι ΗΠΑ- συμφωνήσουν να υπογράψουν μια δεσμευτική συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο με το επιχείρημα ότι θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην αμερικανική οικονομία και θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν θέσεις εργασίας.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια