Συμμορφώθηκε η Ελλάδα με οδηγία της ΕΕ για παροχή υπηρεσιών από εθελοντές κτηνίατρους

0
33

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Χρόνια τώρα  το φιλοζωικό κίνημα αγωνιζόταν  για το θέμα της ελεύθερης παροχής προσωρινών κτηνιατρικών υπηρεσιών  προς τα αδέσποτα εκ μέρους ευρωπαίων εθελοντών κτηνιάτρων.

Η χώρα μας θα έπρεπε από το 2005 να είχε εναρμονιστεί με την οδηγία 36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στην χώρα μας αλλοδαπών επιστημόνων, πολιτών κρατών-μελών της Ε.Ε αλλά διάφορα συμφέροντα προέβαλαν σθεναρή αντίσταση και το κράτος δέσμιο μιας πελατειακής σχέσης  δεν συμμορφώνονταν με την οδηγία αυτή, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα adespoto.gr

Η δυναμική διεκδίκηση από τα φιλοζωικά σωματεία και βέβαια ο κίνδυνος της παραπομπής της χώρας μας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια είχε αποτελέσματα.

Στις 31.12.2010 ,  δημοσιεύτηκε  στην εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νόμος που επιτρέπει την προσωρινή ή περιστασιακή παροχή υπηρεσιών από επιστήμονες της Ε.Ε. στην χώρα μας.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ το δικαίωμα αυτό παρέχεται στους δασολόγους, κτηνιάτρους, γεωλόγους και ιχθυολόγους από κράτη –μέλη της Ε.Ε. η δε  διαδικασία έλεγχου των δικαιολογητικών η οποία κρατούσε δύο και πλέον χρόνια πριν ή έμενε συνειδητά  στα συρτάρια διαφόρων υπηρεσιών των υπουργείων, τώρα ορίζεται στις 7 ημέρες το ανώτερο.

Στην πράξη αυτό  και όσο μας αφορά σημαίνει ότι θα μπορούν πλέον οι εθελοντές ευρωπαίοι κτηνίατροι να παρέχουν δωρεάν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες τους στα αδέσποτα ζώα της χώρας, στειρώσεις,  τραυματισμούς κλπ.

Το όφελος θα είναι τεράστιο αφού το κράτος δεν διαθέτει κονδύλια  για την  στείρωση κλπ των αδέσποτων ζώων και οι φιλοζωικές τιμές των ελλήνων κτηνιάτρων είναι απαγορευτικές για τους συλλόγους  τα οικονομικά των οποίων είναι ανύπαρκτα.

Το φιλοζωικό κίνημα βέβαια θα συνεχίσει να αγωνίζεται ώστε το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην βασίζεται σε ξένα δεκανίκια, όμως  η ελεύθερη πλέον παροχή υπηρεσιών από ξένους εθελοντές θα ανακουφίσει σημαντικά τα φιλοζωικά σωματεία και θα περιορίσει τον ανεξέλεγκτο υπερπληθυσμό των αδέσποτων.

Παράλληλα αναμένεται , σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις  που έχουμε  και τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει και συζητάμε  με τα αρμόδια υπουργεία , η τροπολογία του 3170/2003, που βρίσκεται προ των πυλών, να καθορίσει ως χώρους στείρωσης των αδέσποτων ζώων τους χώρους των δημόσιων και αγροτικών κτηνιατρείων, ή  άλλους χώρους που διαθέτουν οι Δήμοι.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια