Βρετανία: στο "σφυρί" 2500 km² "αρχαίων" δασών – Οι αντιδράσεις

0
12
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Περίπου 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα λεγόμενων “αρχαίων” δασών στη Βρετανία πρόκειται να περάσουν σε ιδιωτικά χέρια, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης της χώρας.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκχωρήσει σε ιδιώτες εμπορικά εκμεταλλεύσιμες (πχ για υλοτομία) δασικές εκτάσεις με τη μέθοδο του λήζινγκ, ενώ κοινότητες, τοπικές Αρχές και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ή να εκμεταλλευτούν με λήζινγκ άλλες περιοχές.

Οι αρμόδιοι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν πως ορισμένα “αρχαία” δάση θα παραχωρηθούν σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ενώ θα διατηρηθεί η περιορισμένη πρόσβαση σε αυτά.

Στο ζήτημα επενέβη ο φορέας National Trust που έχει ως αποστολή την προστασία κτηρίων, φυσικών τοπίων και ακτών στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία.

Το National Trust επιδιώκει να θέσει υπό την αιγίδα του “αρχαία” δάση που θεωρούνται μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς της Βρετανίας, προκειμένου να μην γίνουν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές συνέπειες.

Το υψηλό κόστος που συνεπάγεται μια τέτοια ενέργεια οδήγησε το National Trust σε συζητήσεις με δυνητικούς συνεργάτες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στην προσπάθεια κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους οικολογικές οργανώσεις, φιλανθρωπικά ιδρύματα, αλλά και απλοί πολίτες, με στόχο τη διατήρηση της ακεραιότητας των δασών.

Για το econews

Newslink

Σχόλια