Σούπα με σιτάρι και λαχανικά: συνταγή με συναίσθημα

1
2188

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Aπό τις πιο αγαπημένες χειμωνιάτικες σούπες, αυτή η συνταγή με το σιτάρι, κρατάει τα σκήπτρα των κρύων μηνών σε όποια εκδοχή κι αν γίνεται.

Ζεσταίνει, χορταίνει και σε κάνει να αισθάνεσαι καλά. Με τον συνδυασμό πρέπει να ομολογήσω πως υπήρξε αμόρε α πρίμα βίστα, κου ντε φουντρρ, κεραυνοβόλος έρωτας που λένε! Αδυνατώ να απαντήσω αν είναι το σιτάρι καθαυτό ή η ιδέα της χρήσης του ή η στρογγυλή γήινη γεύση, που, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και με τρόπο απροσποίητο, συνομιλεί σε άπταιστη εσπεράντο με τα κέντρα του εγκεφάλου που αντιλαμβάνονται την ευχαρίστηση. Όπως και νάχει, αυτή η σούπα έχει συναίσθημα!

Στη Βόρεια Ιταλία, οι σούπες με σιτάρι (farro) ή κριθάρι (orzo) συνδυασμένο με λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια έχουν την πρωτοκαθεδρία στο χειμωνιάτικο σερβίρισμα. Η συνταγή προέρχεται απ’ το ορεινό, κατ’ εξοχήν σπορτίβ και αυτόνομο Alto Adige, όπου γίνεται και με κριθάρι και είναι μια από τις δυο (η άλλη είναι της Τοσκάνης) που έχουν μεγάλο σουξέ σε μικρούς και μεγάλους όταν γίνονται σπίτι μας.
Σημειώστε, πως αν παραλείψετε το ζαμπόν και χρησιμοποιήσετε ζωμό λαχανικών, θα έχετε την επίσης πολύ ωραία και εύγευστη βετζετέριαν εκδοχή της.

Προετοιμασία: 20 λεπτά συν το μούλιασμα του σιταριού και 2½ περίπου το μαγείρεμα, που όμως ασχολείστε ελάχιστα. Βολεύει να βάλετε το σιτάρι να κάνει ολονυκτία στο νερό, να το μουλιάσετε δηλαδή αποβραδίς και να μαγειρέψετε τη σούπα την επομένη όπως κάνουμε συνήθως με τα όσπρια. Εύκολη συνταγή.

Yλικά (για 6-8 άτομα)

1 φλυτζ. σκληρό σιτάρι
2 λίτρα (9 φλυτζ.) ζωμός κρέατος ή νερό ή συνδυασμός
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 καρότα ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1 μεγάλη πατάτα σε κυβάκια 1 εκατ.
120 γραμ. ζαμπόν σε ένα κομμάτι, κομμένο σε κυβάκια
1 φύλλο δάφνης
1 κλωναράκι φρέσκο δενδρολίβανο
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
προαιρετικά: φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα για το γαρνίρισμα

Ετοιμάζετε το σιτάρι: Tο απλώνετε και το καθαρίζετε από τυχόν πετραδάκια ή άλλα υλικά. Το πλένετε σε κρύο νερό και το αφήνετε να μουλιάσει για τουλάχιστον 4 ώρες. Το στραγγίζετε και το βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα με το ζωμό ή το νερό. Φέρνετε σε σημείο βρασμού, ξαφρίζετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 1 ώρα.

Κάνετε τη σούπα: Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον μαϊντανό και νερό ή ζωμό, τόσο ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 3 εκατ.

Σιγομαγειρεύετε για 1½ ώρα περίπου, μέχρι τα λαχανικά και το σιτάρι να είναι τρυφερά και έτοιμα. Δοκιμάστε και διορθώστε σε αλάτι, πιπέρι.

Σημείωση: Μπορείτε να βάλετε στο μπλέντερ 1–1½ φλυτζ. από την έτοιμη σούπα, αφού βέβαια λίγο κρυώσει (για να αποφευχθούν οι εκρήξεις και τα πασαλείμματα), να την πολτοποιήσετε και να την ξαναρίξετε στην κατσαρόλα. Αυτό θα ενισχύσει την γεύση και θα δώσει μια πιο πηχτή υφή.

Σερβίρισμα: Προσθέτετε τον μαϊντανό και σερβίρετε σε ζεστά μπολ, ρίχνοντας, αν θέλετε, φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα. Επιβάλλεται και ταιριάζει η συνοδεία από τραγανιστό, φρυγανισμένο ψωμί.

Πηγή: Συνταγές Pandespani

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ενημερωτικά θα ήθελα να σας πω οτι το farro δεν ειναι το σιταρι αλλα η Ζεια.Οι αρχαιοι προγονοι μας δεν ετρωγαν ψωμί απο σιτάρι αλλα από ζια, το γνωστο farro απο οπου βγαινει κ το farina αλευρι.Η ζια εχει πλουσιότερες ουσίες από το αλεύρι του σίτου κ κανει πολύ καλό στην λειτουργία του εγκεφαλου μας.Ψάξτε λιγο το θεμα με την ζια,αξiζει να γνωριζουμε τι ετρωγαν οι προγονοί μας κ δεν γνωρίζουμε εμείς πια κ γιατί!

Comments are closed.