Αιολικό πάρκο στα όρια Κοζάνης-Καστοριάς

0
146

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την κατασκευή αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 38 MW, στα όρια των νομών Κοζάνης και Καστοριάς, εξέφρασε η ιδιωτική εταιρία Venergia Ενεργειακή Α.Ε., με φορέα υλοποίησης την Αιολικά Πάρκα Ε. Τζαβάρας & Σία Ε.Ε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές», το αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 38 MWκαι κόστους 50-55 εκατ. ευρώ, θα καλύπτει το 75%-80% των ενεργειακών αναγκών του νομού Καστοριάς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Venergia Ερρίκος Τζαβάρας δήλωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να τοποθετήσεις συνολικά 19 ανεμογεννήτριες, από τις οποίες, οι 10 θα τοποθετηθούν μεταξύ Επταχωρίου και Κυψέλης και οι 9 στον Δήμο Βοΐου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, η επένδυση αναμένεται να ξεκινήσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, οπότε αναμένεται να έχουν τελειώσει όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος δήλωσε ότι «εάν κατασκευαστεί το έργο θα έχει πολύ μεγάλα ανταποδοτικά οφέλη για την περιοχή και τον δήμο μας».

Ο κ. Γκοσλιόπουλος εξήγησε ότι ο νόμος σε περιπτώσεις κατασκευής τέτοιων μονάδων, προβλέπει το 3% του τζίρου της εταιρίας που παράγει ενέργεια να πηγαίνει στο δήμο,  ο οποίος «επιβαρύνεται» με την κατασκευή της μονάδας.

«Αυτό για εμάς σημαίνει ότι θα αποδίδεται ένα ποσό της τάξεως των 120.000 έως 140.000 ευρώ ετησίως, ανάλογα με την ισχύ των ανέμων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε ο ίδιος.

Ο δήμαρχος Νεστορίου πρόσθεσε ότι από τα χρήματα αυτά, βάσει νόμου το 1/3 (δηλ. περίπου 45.000 ευρώ) αποδίδεται στους οικισμούς Επταχωρίου και Κυψέλης, προκειμένου να μειώνονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ όλων των νοικοκυριών.

Επίσης, σημαντική θεωρείται η δέσμευση της εταιρείας ότι κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, θα χρησιμοποιήσει συνεργεία και προμηθευτές από την περιοχή και πως θα βοηθήσει στην κατασκευή των δασικών δρόμων.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια