Επιχείρηση διάσωσης της…«Δαμασκηνιάς»

0
126

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η «Δαμασκηνιά» βρέθηκε πριν από λίγες μέρες μέσα στο λιμάνι του Λαυρίου, αδύναμη και εξουθενωμένη. Ταξίδεψε με το ΚΤΕΛ ως το Πεδίο του Άρεως, από όπου την παρέλαβαν οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και την μετέφεραν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στην Γλυφάδα.

Ενώ δεν είχε εξωτερικά τραύματα, η άσχημη κατάσταση της χελώνας φαινόταν από τους πολλούς μικρούς βαλάνους στο καβούκι και το πλάστρον της, δηλαδή στην κοιλιά της. Αυτό ήταν ένδειξη πως η χελώνα είχε μείνει σχετικά ακίνητη για πολλές μέρες πριν βρεθεί.

Ο λόγος της ακινησίας της φάνηκε αμέσως στην ακτινογραφία που έγινε στο Ιατρικό Κέντρο της Γλυφάδας. Πολύ κοντά στο στόμα της βρισκόταν ένα αγκίστρι καρφωμένο βαθιά στην γλώσσα της.

Το ίδιο απόγευμα οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ πήγαν την χελώνα στο χειρουργείο της ειδικής κτηνίατρου Λητώς Κριτσέλη για να βγάλει το αγκίστρι από την γλώσσα της χελώνας που ονόμασαν «Δαμασκηνιά». Η Λητώ εκτός από το αγκίστρι βρήκε και σκίσιμο στην δεξιά εσωτερική πλευρά του στόματος της χελώνας και δυο τρύπες στον οισοφάγο από το ίδιο αγκίστρι. Το σκίσιμο έγινε πιθανότατα από το τράβηγμα της πετονιάς που ήταν δεμένη στο αγκίστρι.

Η Λητώ αφαίρεσε το αγκίστρι από την χελώνα και έραψε την πληγή και το σκίσιμο στο εσωτερικό του στόματος, αλλά οι τρύπες στον οισοφάγο, που είναι αρκετά μικρές, βρίσκονται αρκετά βαθιά και θα πρέπει να κλείσουν από μόνες τους.

Για να κλείσουν πιο εύκολα οι πληγές της, τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ δεν έβαλαν τη χελώνα αμέσως στην δεξαμενή της· την άφησαν σε ειδικό χώρο με σταθερή θερμοκρασία έξω από το νερό. Αυτό διευκολύνει μεν το αρχικό κλείσιμο των πληγών, ωστόσο παράλληλα προκαλεί αφυδάτωση στην χελώνα. Γι’αυτό και κάθε λίγες ώρες οι εθελοντές έδιναν ορό στη «Δαμασκηνιά».

Το μεσημέρι της Τετάρτης τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ  εξέτασαν τη «Δαμασκηνιά» και είδαν πως οι πληγές της ξεκίνησαν να επουλώνονται. Έτσι ετοίμασαν μια δεξαμενή με θαλασσινό νερό, ήλεγξαν τη θερμοκρασία ώστε να είναι καλή για την χελώνα, και την έβαλαν μέσα σιγά σιγά.

Μόλις μπήκε στο νερό, η χελώνα άρχισε να κολυμπά. Αρχικά ήταν λίγο τρομαγμένη από την αλλαγή περιβάλλοντος, αλλά τώρα κολυμπά ανέμελα στην δεξαμενή της. Σε λίγες μέρες, όταν δεν θα υπάρχει κίνδυνος ν’ανοίξουν οι πληγές της. Τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ θα ξεκινήσουν να την ταΐζουν και ελπίζουν πως μέχρι τον Μάιο που θα την απελευθερώσουν θα τρώει αρκετά καλαμάρια και κομμάτια ψαριού για να πάρει δυνάμεις για τα μεγάλα ταξίδια της.

Για κάθε ημέρα παραμονής της στο Κέντρο του ΑΡΧΕΛΩΝ, απαιτούνται 2 Ευρώ για φαγητό και 3 Ευρώ για φάρμακα και κτηνιατρική περίθαλψη.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά να υποστηρίξετε την περίθαλψη της «Δαμασκηνιάς» και των άλλων χελωνών, αναλαμβάνοντας την υιοθεσία τους, μέχρι να απελευθερωθούν!! Προσφέροντας 150 Ευρώ τον μήνα τους εξασφαλίζετε την απρόσκοπτη και αποτελεσματική τους περίθαλψη.

Την «Δαμασκηνιά» και τις άλλες τραυματισμένες χελώνες μπορείτε να τις δείτε κάθε Σαββατοκύριακο, από τις 11:00 μέχρι τις 17:00 στο Κέντρο Διάσωσης, στην 3η μαρίνα της Γλυφάδας.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια