Ρωσία: 1,5 εκατ. άνθρωποι σε περιοχές μολυσμένες με ραδιενέργεια

0
85

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Περισσότερο από 1,5 εκατ. άνθρωποι ζουν σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας, από την τραγωδία στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ το 1986 στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση του Ρωσικού Υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», στην έκθεση αναφέρεται ότι «25 χρόνια αργότερα, περισσότερο από 1,5 εκατ. άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε ζώνες με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας σε περισσότερες από 4.000 περιοχές».

Τα μέτρα που έχει λάβει το κράτος έχουν επιτρέψει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε πολλές από τις μολυσμένες περιοχές, επισημαίνεται στην έκθεση.

Παλαιότερα 2,6 εκατ. άνθρωποι ζούσαν σε 7,500 περιοχές με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση του υπουργείου « η λήψη μέτρων καθαρισμού επέτρεψε την επανεκμετάλλευση περισσότερων από 840,000 στρεμμάτων μολυσμένη γης».

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιδραστήρας Νο4 του Τσερνομπίλ είχε εκραγεί στις 26 Απριλίου του 1986, προκαλώντας τη χειρότερη καταστροφή στον κόσμο από εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας.

Ο πυρηνικός σταθμός έχει κλείσει από το Δεκέμβριο του 2000, όμως η ραγισμένη σαρκοφάγος του που καλύπτει 200 τόνους ραδιενεργού μάγματος αποτελεί «απειλή για την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Ευρώπη», όπως είχε δηλώσει ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια