Απέτυχε το δεκαετές πρόγραμμα για την προστασία του καρχαρία

0
25

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Απέτυχε, σύμφωνα με νέα έρευνα το διεθνές δεκαετές σχέδιο για τη διάσωση των καρχαριών, ενώ μόνο τα 13 από τα 20 κράτη που αλιεύουν καρχαρίες έχουν αναπτύξει εθνικά σχέδια για την προστασία τους.

Ο πληθυσμός καρχαριών παγκοσμίως έχει μειωθεί δραματικά κυρίως λόγω της υπεραλίευσης έτσι ώστε να ικανοποιηθεί η ζήτηση για σούπα με πτερύγια καρχαρία στην ανατολική Ασία.

Το 2001, Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ένα δεκαετές σχέδιο με στόχο τη διατήρηση των καρχαριών. Η απόφαση ελήφθη μετά από έρευνα που έδειξε ότι οι μηχανισμοί εποπτείας και τα προγράμματα διατήρησης δεν είχαν περιορίσει το διεθνές εμπόριο καρχαρία.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιοποίησε το δίκτυο παρακολούθησης εμπορίου άγριας ζωής «Traffic», πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για την προστασία του καρχαρία καθώς το δεκαετές σχέδιο δεν απέδωσε.

«Με το 30% των ειδών καρχαρία να απειλείται με εξαφάνιση, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το δεκαετές πρόγραμμα έχει συνεισφέρει στη διατήρηση και τη σωστή διαχείριση αυτών των ζώων», επισημαίνει το δίκτυο «Traffic».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 80% των καρχαριών που πιάνονται παγκοσμίως, αλιεύεται από 20 χώρες. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο σκοτώνονται για τα πτερύγιά τους 73 εκατομμύρια καρχαρίες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ινδονησία αλιεύει το 13% των καρχαριών παγκοσμίως. Άλλες χώρες που επιδίδονται στο κυνήγι καρχαρία είναι η Ινδία, η Ισπανία, η Ταϊβάν, η Αργεντινή, το Μεξικό, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Μαλαισία.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια